≡ Menu

Kävelykierros Sydneyn menneiden aikojen synninpesässä – the Rocksissa

Kävelykierros the Rocksissa

Lonely Planet Australian uudessa painoksessa esitellään mielenkiintoisen oloinen Rocksin kävelykierros, jota me päätettiin oitis kokeilla. Jutun kirjoittaja ei ole ehkä kävellyt kierrosta itse ollenkaan, sen verran monta kertaa jouduttiin eksyksiin reitin varrella (vika ei ole meidän ohjeidenlukutaidossa!), joten suosittelemme mieluummin noudattamaan tätä meidän seikkaperäistä ohjetta. Lounarin kierrokset on myös yleensä hirveetä paahtamista kello kädessä, samana päivänä kun pitäisi ehtiä vielä vaikka kuinka moneen paikkaan (vrt. lounarin esimerkkipäivät), joten hiljennettiin tässä vähän tahtia ja lisättiin muutama elintärkeä tauko.

Tervetuloa kävelykierrokselle Sydneyyn, the Rocksiin

Tervetuloa kävelykierrokselle The Rocksiin!

Kävelykierros alkaa George Streetiltä

Kierros alkaa Yrjönkadulta, vasemmalla näette kauniita vanhoja taloja, joiden alakerrassa on viihtyisiä kahviloita ja design-putiikkeja.

Aloita kierros tutustumalla Rocksin värikkääseen historiaan Rocks Discovery Museumissa. Sydneyn ensimmäiset siirtolaiset asettuivat aikoinaan juuri The Rocksiin. Alueesta tuli nopeasti synninpesä, jossa kaupungissa vierailevat merimiehet ja prostutioidut kohtasivat. Pohjasakka alkoi kiehua ja rikollisuus rehotti. Kaikkea kiehtovaa ja jännittävää tarinaa on siis tiedossa. Muista ottaa lukuprillit mukaan sillä luettavaa on paljon. Jos et ole lukijamiehiä tai -naisia, viihdyt kuitenkin varmasti hyvin tarjolla olevan liikkuvan kuvan ääressä.

Rocks Discovery Museum tarjoaa tiedonnälkäiselle kurkistuksen kaupunginosan historiaan.Rocks Discovery Museum tarjoaa tiedonnälkäiselle kurkistuksen kaupunginosan historiaan.

Hengenravinnon jälkeen kupu on täytettävä maallisemmalla muonalla. Pistäydy Orient Hoteliin, ja jos sää sallii, nauti lounas viihtyisällä sisäpihalla. Ateriasuosituksemme on mainio tapaslautanen raikkaan valkoviinin kera. Äläkä turhaan hosu! Nauti upeasta päivästä. Mikset ottaisi vielä toista lasillista?

Orient Hotelin tapas-lautanen ja lasi chardonnayta

On aika nauttia lounasta Orient Hotelissa. Talon tapaslautanen raikkaan chardonnayn kanssa maistuu varmasti!

Kylläisenä on mukava jatkaa matkaa. Kulje Kendall Lanea Mill Lanelle, jossa aikoinaan sijaitsi nimen mukaisesti mylly. Älä turhaan jää norkoilemaan nykyisen talon eteen, se on susiruma. Jatka mieluummiin suoraa päätä The Rocks Squarelle ihmisvilinään. Jos olet liikkeellä viikonloppuna, saatat löytää vaikka mitä kivaa ostettavaa aukion kojuista. Esimerkiksi kiva Hello titty-paita voisi olla mukava tuliainen? Nykypäivän markkinahumusta on pitkä matka 70-luvulle jolloin aukiolla käytiin melkoiset mellakat kun alueen tulevaisuudesta oli erimielisyyksiä.

Ihmisvilinää the Rocks Squarella

The Rocks Square kuhisee elämää. Huomaa vasemmalla hartiakkaat, tiukkapöksyiset virkavallan edustajat, joiden kanssa voit otattaa itsestäsi potretin.

Jatka kulkuasi Playfair Streetille ja ihaile oikealle jääviä Argyle Terracea ja Argyle Storesia. Jos kevyt lounas ei tyydyttänyt nälkääsi, poikkea ihmeessä saksalaishenkiseen kulmaravintolaan. Potra sianpotka vie kyllä viimeisetkin nälän rippeet! Tai nappaa vaikka litran tuoppi ehtaa germaanipilsneriä jos kaipaat vain kurkunkostuketta.

Argyle Terracen matkamuistomyymälöistä löytyy tuliaisia joka lähtöön

Argyle Terrace on mainio paikka tuliaisostoksille, täältä löytyy matkamuistomyymälää joka lähtöön.

Nyt on jo aika suunnistaa Argyle Cutille. Käänny baarin nurkalta oikealle Argyle Streetille. Pian näetkin mahtavan alikulkutunnelin. Ja nyt sitten tarkkana! Älä jatka liian pitkälle tunnelia! Tai jos jatkat, palaa takaisin heti paikalla! Oikealla puolella sijaitsee kapeat portaat, joita määrä sinun on kavuta. Tämän tärkeän yksityiskohdan Lonely Planet unohtaa mainita. Siinä sinä sitten orpona ihmettelet että missä kummassa se Cumberland Street voi olla. Voit myös pällistellä tunnelia ylhäältä käsin.

Nyt alkaa kuitenkin olla jo tauon paikka, siirry siis läheisen Australian Hotellin tiloihin. Rentoudu hetki ja nauti tuopponen terassilla samalla kun aistit vanhan rakennuksen charmia ja ihmettelet kuinka ruma vastapäinen King George V Recreation Centre onkaan. Jos et osaa päättää minkä huurteisen valitsisit, tilaa ihmeessä maistelusetti, jossa pääset tutustumaan paikan viiteen suosituimpaan olueen.

Argyle Cut on hieno tunneli

Argyle Cut on hieno tunneli.

Argyle Cutilta nouse portaat Cumberland Streetille

Tunnelin läpi käveltyäsi palaa tähän pisteeseen ja jatka kuvassa näkyviä portaita pitkin sillan päälle Cumberland Streetille.

Australia Hotelin viihtyisä terassi

On aika nauttia tuopponen Australian Hotellin terassilla. Kauhistele samalla oikealla pilkistävän King George V Recreation Centren rumaa ulkomuotoa.

Jatka katua eteenpäin ja astu rohkeasti nuorisohostelliin Sydney Harbour YHAan. Ala-aulassa on arkeologinen kaivaus, jossa pääset ILMAISEKSI pällistelemään muinaisten asumusten jäännöksiä.

Jatka katua edelleen ja nouse vasemmalla sijaitsevaa ramppia ylös, ja näin olet pikkuruisella Longs Lanella. Ihastele taloja samalla kun käppäilet Gloucester Streetille. Tsekkaa Jobbins Terrace ja Susannah Place Museum. Poikkea museon yhteydessä toimivaan viehättävään vanhaa aikaa henkivään pikkukauppaan ja osta jotain kivaa. Me ostettiin piparimuotti.

Longs Lane the Rocksissa

Tutustuttuasi YHA-hostellin arkeologisiin kaivauksiin jatka matkaa Longs Lanelle.

Kauniit, vanhat rakennukset ja rumat, modernit pilvenpiirtäjät sulassa sovussa.

Kauniit, vanhat rakennukset ja rumat, modernit pilvenpiirtäjät sulassa sovussa.

Gloucester Street the Rocksissa

Ota turistikuva Gloucester Streetin viehättävien rakennusten portailla.

Susannah Place Museum ja sen yhteydessä oleva wanhanajan kauppa

Pistäydy Susannah Place Museumissa ja sen yhteydessä sijaitsevassa hurmaavassa wanhanajan kaupassa.

Jatka portaita alas Harrington Streetille. Oikealla heti turistirihkamakaupan jälkeen avautuu legendaarinen Suezin kanava. Nimensä kujapahanen on saanut siitä, että ennen muinoin, kun viemäröinti oli vähän toista kun tänä päivänä, kapea kuja tuppasi tulvimaan aina kovan vesisateen yllättäessä.

Täällä vaikutti 1870-luvulta 1890-luvun loppuun erityisen pahamaineinen jengi nimeltä The Push. Porukkaan kuuluneet naiset houkuttelivat hyväuskoiset ja humalaiset uhrinsa The Rocksin kapeille kujille, joilla gansterit odottelivat valmiudessa. Jengillä oli omaleimainen tapa mukiloida porukkaa hiekalla täytetyillä sukilla. Pahoinpitelyn jälkeen hiekka kaadettiin pois ja sukat sujautettiin jalkoihin. Ja kas, aseesta oli näin kätevästi päästy eroon.

Sopivasti puolessa välissä Kanavaa sijaitsee viihtyisä baari Phillip’s Foote. Kokeile paikan Three Sheets -olutta. Istahda mukavalle sisäpihalle ja kummastele kaivopihaa, jolla aikanaan on järjestetty kukkotappeluja ja muuta mukavaa. Jatka mukulakivistä Greenway Lanea porttikongista ulos. Vietä hetki taiteen parissa Gannon Housessa.

1800-luvulla nämä olivat paheellisia kujia

Prostituoidut ja gansgerit miehittivät näitä kujia 1800-luvulla.

Rocks22_blogi_web

Nykyään kujan alkupäätä hallitsee moderni jätehuoltojärjestelmä.

Three Sheets -olutta Phillip's Foote -baarissa

On tauon aika! Kokeile Three Sheets -olutta Phillip’s Foote -baarissa.

Suezin kanava the Rocksissa

Suezin kanava on myös taidegalleria ja katsaus alueen historiaan.

Suezin kanava the Rocksissa

Suezin kanava on hyvin kapea, kuten näette.

Seuraavaksi on jo aika suunnistaa Sydneyn vanhimman talon, Cadman Cottagen, luo. Älä turhaan juokse, paikka on ehtinyt mennä jo kiinni jos otit kierroksen yhtä lungisti kuin me. Voithan toki pistäytyä talossa joku toinen päivä. Paikka on auki ti–su 10–16.30, maanantaisin mesta on posessa.

Jatka reippailua Dawes Pointiin. Pysähdy Dawes Point Batteryyn jos löydät sen (me ei löydetty…), ja ihastele Sydney Harbour Bridgeä vaihteeksi tästä perspektiivistä. Lonely Planet kehottaa kapuamaan täältä sillan pylonin näköalatasanteelle nauttimaan maisemista. Jos sinulla ei kuitenkaan ole hämähäkkimiehen kykyjä, unohda tämä.

Palaa siis takaisin Cumberland Streetille, josta pääset portaita ylös sillalle ja siltaa pitkin aina pylonille asti.  Sieltä sinun on vielä talsittava koko matka siltaa pitkin pylonin kohdalle, josta pääset sisään. Jos olet maisemaihmisiä, kannattaa pistäytyä! Tänne varsinainen kierros sitten päättyykin. Lonely Planet ehdottaa vielä pistäytymistä jommassa kummassa George Streetin baarissa, Mercantile Hotellissa tai Fortune Of War -pubissa. Suosittelemme käyntiä varmuuden vuoksi molemmissa.

Cadman Cottage

Cadman Cottage on jo suljettu, mutta ehkä piipahdat täällä joku toinen päivä?

Dawes Point ja Harbour Bridge

Dawes Pointissa saat napattua hyvän turistikuvan itsestäsi Harbour Bridgen kanssa.

Nouse portaat tästä, jos haluat kiivetä ylös Harbour Bridgen pyloniin

Jos haluat päästä ylös pyloniin, palaa takaisin Cumberland Streetille Australian Hotellin hujakoille. Jäätelöauton takaa menee portaat ylös sillalle.

Sydney Harbour Bridge ja turistikuva

Ylhäällä pylonissa voit ottaa turistikuvan sillasta…

Sydney Harbour Bridge ja Sydneyn oopperatalo

…ja oopperatalosta.

Tuoppi Guinnesia Mercantile Hotelissa

Kävelykierroksen päätteeksi pistäydy tuopilliselle Guinnesia Mercantile Hotelliin.

Oluset Fortune of War -baarissa

Ota varmuuden vuoksi huurteinen myös Fortune of War -baarissa, niin teki myös edesmennyt Jacques Cousteau.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment