≡ Menu

Battambang 2008 – Ja joulupaketista löytyy… Kakkaaja-Arna!

Tarinoita maailmalta

Se on kulkenut mukana koko matkan. Ullanlinnalaisesta yksiöstä aina kambodžalaiseen muovituoliravintolaan asti. Tiukasti käärittynä ja huolellisesti paketoituna se on ottanut vastaan rinkan heittelyt ja paiskomiset sekä kestänyt trooppisen kuumuuden ja kosteuden. Se on matkannut bussilla, lentokoneella, junalla, taksilla ja laivalla – koko matkan juhlallisesti joulupaperiin käärittynä. Nyt täällä Battambangin kaupungissa, muovituoliravintolassa nautitun jouluaattoaterian päätteeksi, sen on aika päästä estradille.

Se on joululahja. Se on Arnalle. Se on… Kakkaaja-Arna!

Hmm, tätä pitänee hieman taustoittaa…

Tiedättehän caganerit? Ne hupaisat, kakalla kyykistelevät keramiikkahahmot, joihin et voi olla törmäämättä katalonialaisessa jouluasetelmassa tai Barcelonan matkamuistomyymälöissä? Ne kuvaavat usein julkisuuden henkilöitä tai valtaapitäviä. Urheilijoita, taiteilijoita, poliitikkoja ja kuninkaallisia. Periaatteessa ketä vain. Meilläkin kuusen juuressa kykkii kakalla FC Barcelonan pelipaitaan sonnustautunut Ronaldinho ja ranskalaisesta antiikkiliikkeestä löytynyt normandialaisisäntä. Arnan siskon perheestä löytyvät Lionel Messi, Salvador Dali ja mainitun normandialaisisännän rouva. Niin, kakkaajaperinne tunnetaan Katalonian lisäksi myös ainakin Ranskan Normandiassa.

Kakkaajahahmojen tarkkaa alkuperää ei tiedetä, mutta ajatuksen taustalla on saattanut olla halu näyttää kaikkien olevan samanarvoisia. Kaikkihan me kakataan säätyyn ja asemaan katsomatta. Joidenkin teorioiden mukaan kakkamaakari symboloi hedelmällisyyttä ja uutta alkua. Kakka lannoittaa maan ja sitä rataa. ”Yks kakkaa, kaks kakkaa, muuta ei tarvitakkaan.”

Yhden näkemyksen mukaan kakalle kyykistyneiden hahmojen tarkoitus on osoittaa, että herramme kristus voi yllättää meidät housut kintuissa? Jeesus tulee – oletko valmis -lausahdus saa tässä kontekstissa aivan uuden ulottuvuuden.

Tai ehkäpä katalonialaisilla on vain helvetin kiero huumorintaju. Niin kuin ilmeisesti meilläkin.

Arto oli siis salaa askarrellut kipsimassasta erehdyttävästi Arnaa muistuttavan hahmon, maalannut sen ja kantanut rinkassaan joulupaperiin käärittynä halki Thaimaan ja Kambodzhan. Ja koska tytöthän eivät oikeasti kakkaa kuin korkeintaan kukkia, Arto oli korvannut hahmon hanurista tulevan pökäleen kasalla auringonkukkia. Korea perhonen liitelee kukkapask… puskan yllä kuulakärkikynän jousen päässä kevyenä ja huolettomana. Yksityiskohtana mainittakoon vielä Arnan jaloissa mukavuutta tuovat Aino-tossut, jotka olivat tuohon aikaan kovassa käytössä.

Hauraan kipsiteoksen rahtaaminen maailman ääriin toi mukanaan myös haasteita. Jatkuvana pelkona kummitteli hennon kyykkijän hajoaminen repussa pirstaleiksi, sekä tietysti yllätyksen paljastuminen ennen aikojaan. Mielessä kävi myös miten asian selittäisi lentokenttäviranomaisille, jos hahmo sattuisi herättämään tarkkasilmäisen virkailijan huomion matkalaukkujen läpivalaisussa. ”Kyllä, kakkaaja se on. Ai miksi sen sisällä on lusikka? No, sen tehtävä on liittää figuurin kaksi osaa yhteen, tietenkin.”

Mutta miksi Arto oli tällaiseen hommaan ryhtynyt? Koska meidän mielestä caganerit ihan on huippuhoopoja hahmoja! Ollaan naureskeltu niille, ja yleisesti koko Katalonian kakalta tuoksahtavalle jouluperinteelle vedet silmissä siitä asti kun niistä ensimmäisen kerran kuultiin. Tsekkaapa vaikka tarina kakkaavasta jouluhalosta, Tió de Nadalista. Hämmentävää. Ja hervottoman hauskaa! Kelatkaa nyt, lahjoja kakkaava halko! Joskus Barcelonassa näitä kakkaajahahmoja bongaillessa on tullut mietittyä, että näistä saisi todella hauskoja suomalaisia versioita. Miettikää nyt vaikka kakkaavaa Alexander Stubbia, Kiira Korpea tai Lauri Tähkää!

Meidän huumorintajuun tällainen läpänderi vetoaa siis ihan täysillä, joten kun Arna avasi paketin ja näki mitä Arto oli ihan omin pikku kätösin askarrellut, hepuleista ei meinannut tulla loppua. Voi poijjaat että Arnaa nimittäin nauratti! Ja naurattaa vieläkin joka kerta, kun housut nilkoissa pyllistelevä neitokainen kaivetaan joulukoristelaatikosta esiin.

Maailma on pullollaan toistaan eriskummallisempia jouluperinteitä, mutta tämä on meidän mielestä yksi hauskimmista. Kyllä ne katalonialaiset osaa!

Eiköhän lähdetä nyt kaikki askartelemaan omaa kakkaajaa! Ota kuva luomuksestasi ja lähetä meille! Parhaat kuvat julkaistaan ja palkitaan vessapaperirullalla ja suklaakonvehdilla!

Joulukalenteri_caganerit

Barcelonasta ostettu Ronaldinho, ranskalaisesta antiikkiliikkeestä löytynyt normandialaisisäntä ja Arton askartelema Arna-kakkaaja. Arnan berberistä sojottavan jousen pääss lentelevä perhonen on ottanut vähän hittiä.

 

Lue lisää Tarinoita maailmalta

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment