≡ Menu

Joulu Suomessa vai muualla?

joulu matkoilla

Me vietetään tänä vuonna joulua ihan koti-Suomessa, kuten tehtiin viime vuonnakin. Ja tullaan viettämään varmaan ensi vuonnakin, meistä on nykyään tullut nimittäin vähän jouluihmisiä.

Ennen oli toisin. Ennen vuoden 2012 maailmanympärimatkaa meillä oli tapana pitää vuosilomat niin, että kesällä lyhyempi loma ja talvella pidempi, ja talvilomalla lähdettiin sitten aina vähän kauemmas reissuun. Joulu oli kätevä tapa pidentää lomaa muutamalla ”ilmaisella” lomapäivällä. Olisihan joulun voinut viettää kotonakin, ei me missään tapauksessa mitään joulunvihaajia oltu, eikä lähdetty kaukomaille joulua karkuun, mutta se oli meille vähän sellainen yhdentekevä juhla. Tai ainakin se kannatti urhata vähän pidemmän reissun takia.

Vuoden 2008 joulu vietettiin Kambodžassa. Jouluaatto Battambangin kaupungissa ja loput joulunpyhät Siem Reapissa. Joulu näkyi katukuvassa lähinnä aasialaiseen tyyliin erittäin överein joulukoristein, eikä me sen kummoisempaa joulumeininkiä kaivattukaan. Arto oli tosin raahannut rinkassaan Arnalle koti-Suomessa itse taiteilemansa joululahjan, joka tänäkin päivänä muistuttaa meitä tuosta nyt jo monen vuoden takaisesta Kambodžan-reissusta ja jouluaaton illallisesta Battambangissa.

Joulu BattambangissaKylänraitti Battambangissa jouluaattona 2008. Huomaa joulukuusi!

Joulu Siem ReapissaArto ja tontut Angkor What? -baarissa Siem Reapissa jouluna 2008

Vuoden 2009 joulu vietettiin niin ikään Kaakkois-Aasiassa, tällä kertaa Vietnamissa. Jouluaaton illallinen nautittiin Saigonissa erään todella vilkkaasti liikennöidyn risteyksen kulmassa sijaitsevassa ravintolassa ja sen toisessa kerroksessa sijaitsevalla terassilla. Ateria muistutti suomalaista joulupöytää ainoastaan siinä, että tultiin tilanneeksi vähintäänkin sen seitsemää sorttia, mutta makumaailma oli ehtaa vietnamilaista: erilaisia lihoja ja kasviksia aasialaisin maustein riisin kera, palan painikkeeksi Saigon-bisseä. Ruokalajeista muistuu mieleen vielä näin viidenkin vuoden jälkeen paistettu villisika (joulun kunniaksi vähän niinkuin kinkkua, heh) ja Arnan lempirehu morning glory runsaalla valkosipulilla. Ohi vilahteli tuon tuostakin minijoulupukkeja, tuolloin lasten joulupukkiasut partoineen kaikkineen tuntuivat olevan todella suuri hitti!

Vuoden 2012 maailmanympärimatkalla koimme ensimmäiset ja ainoaksi jääneet koti-ikävän tunteet vasta kymmenennen matkakuukauden kohdalla, jouluna Meksikon Puerto Escondidossa. Skype-puhelu kotiin Arnan perheen joulupöytään ja Loirin Varpunen jouluaamuna saivat kyyneleen jos toisenkin tirahtamaan silmäkulmaan. Tuolloin tuli päätettyä, että seuraava joulu vietetään visusti kotona suomalaisia jouluherkkuja notkuvien pöytien ääressä, ja näin tapahtuikin.

Joulu Puerto EscondidossaJouluiloa Puerto Escondidossa Meksikossa jouluna 2012

Ja kylläpä muuten graavilohi, kinkku kunnon sinapilla ja lanttulaatikko maistuivatkin viime jouluna paremmalta kuin koskaan! Omista höpsöistä jouluperinteistä ja rakkaan perheen seurasta puhumattakaan. Ja mikä parasta, tätä kaikkea on luvassa myös tänä jouluna!

Lopuksi haluamme toivottaa kaikille blogimme lukijoille – niin täällä koti-Suomessa kuin maailman äärissäkin – mitä lämpimintä ja rauhallisinta joulua! Rakastakaa toisianne!

{ 8 comments… add one }
 • Anne | Metallia Matkassa 23.12.2014, 17:05

  Olen sitä mieltä, että joulu on ihan turhan usein. Vaikka joka toinen, tai kolmas vuosi, riittäisi ihan hyvin! Oli tosi kivaa kun oli parin vuoden "tauko" joulun viettämisestä, kun muutama vuosi sitten oltiin jouluna ulkomailla. Vuotta myöhemmin siitä oli kiva palata perinteisen joulupöydän ääreen. Nyt on taas muutama joulu tullut vietettyä kotona, ensi jouluksi voisikin sitten katsella jotain muuta..

  • Cocoa etsimässä 24.12.2014, 10:12

   No joo, totta tuokin! Meillä on nyt toinen kotijoulu putkeen, sitä ennen ollaan oltu kotona ja poissa vähän vaihtelevasti. Kumpikin kiva. Joulumatkailussa on se huono puoli, että kaikki on ihan törkeen kallista, että tiedä siitä muutaman "ilmaisen" lomapäivän säästöstä sitten :).

 • Pingviinimatkalaiset 23.12.2014, 18:23

  Kiitos ja oikein ihanaa joulua teille molemmille myös <3

 • Elina / Vaihda vapaalle 23.12.2014, 18:48

  Hyvää joulua myös teille 🙂 Mun mielestä molempi parempi. Joulu menee sekä Suomessa että ulkomailla.

  • Cocoa etsimässä 24.12.2014, 10:15

   Kiitos 🙂 Meillä sama, molempi parempi. Voi olla että tulevina jouluina tulee taas reissattua jonnekin, täksikin jouluksi tuli alustavasti haaveiltua koko perheen joulumatkasta jonnekin etelä-Eurooppaan, mutta se jäi nyt tältä vuodelta. Ehkä ensi vuonna sitten!

 • Pirkko / Meriharakka 27.12.2014, 09:05

  Piti oikein kelata, että mitenkähän meillä nämä joulut, vähän pitemmällä kaarella – ja vaikkakin paljon matkailemme, niin vaikka viimeisen 10 vuoden mittaan 7 joulua on kuitenkin vietetty Suomessa ja vain 3 maailmalla – yksi Intiassa, yksi Firenzessä ja yksi Karibian risteilyllä.
  Merkittävänä syynä kotijouluihin kuitenkin inhottavasti usein vuodenvaihteessa töissä tiukasti pitävä ammatti, ei niinkään suomalaisten jouluherkkujen tai Etelä-Suomen usein pimeät ja märät joulukelit 🙁

  Mutta tämä vuonna kyllä onnisti Espoossakin kelien suhteen – niin kaunista ja valkoista ja jopa auringonpilkahduksia!

  • Cocoa etsimässä 30.12.2014, 12:14

   Pakko myöntää, ettei mekään olla mitään ylimpiä suomalaisten jouluherkkujen ystäviä (tai no, toinen ehkä on enempi kuin toinen), mutta silloin pitkän matkan loppumetreillä nekin alkoivat kovasti houkuttaa, ja maistuivatkin pitkän odotuksen jälkeen toooodella hyviltä :).

   Tänä vuonna oli kyllä upeat joulukelit, nyt se alkaakin kääntyä plussan puolelle ja pääkallokeleiksi taas.

Leave a Comment