≡ Menu

Hostellielämää

Darwin hostellielämää

Majoittuminen on Australiassa ihan julmetun kallista. Ollaan budjetoitu majoitukseen 70 e/pv, jolla Aasiassa olisi saanut luksuslukaalin, mutta täällä sillä ei saa ikkunatonta hostellihuonetta kummempaa, ei edes omaa kylppäriä. Eräänlainen kulttuurisokki onkin ollut hostellielämään sopeutuminen.

Ensimmäinen hostellikokemuksemme on Darwinista. Koska saapumisaika Darwiniin oli lähellä puoltayötä, oltiin varattu huone etukäteen Melaleuca On Mitchell -nimisestä hostellista (2 hengen huone ilman kylppäriä 91 AUD eli 75 e). Melaleuca (tsihihihi) on ihan rehellinen nuorisohotelli, jossa on monta kerrosta ja hirveä määrä huoneita. Itsepalvelupesula löytyy, samaten valtava keittiö spagetinkeittoa ja eväiden säilytystä varten, suihkuja ja vessoja on yllinkyllin ja ne ovat siistejä. Parasta (tai pahinta) on leisure deckiksi kutsuttu alue, joka käsittää baarin ja hengailu-uima-altaan (sellaisen, jossa ei ole tarkoitus uida vaan hengailla kaljatuopin ja uusien kavereiden kanssa) ja jossa järjestetään jokaisena viikonpäivänä kaikenlaista mukavaa nuoriso-ohjelmaa kuten pool partyja ja grillibileitä. Baarista saa tietysti halpaa kaljaa, kannullinen perusbisseä maksaa 9 AUD eli reilut 7 e. Vaikka paikka oli sisänsä ihan ok, rehellisyyden nimissä on sanottava, että jos oltais tiedetty etukäteen, että mm. Lonely Planet tituleeraa paikkaa party heaveniksi, oltais varmaankin valittu joku toinen mesta. Mutta kyllä me siellä viihdyttiin ihan ok. Ei me ainoita yli 3-kymppisiä oltu, nähtiin eläkeikäisiäkin, mutta kyllä pari–kolmekymppiset olivat selvässä enemmistössä ja meininki oli aika biletyspainotteista.

Darwin hostellin keittiöAamupalan laittoa Melaleucan yhteiskeittiössä

Darwin hostellin keittiö

Vaikka ei oltu bilehostellimeiningistä kovin innoissamme, me kuitenkin päätettiin heti alussa, että meidän tai kenenkään muunkaan viihtymistä ei edistä yhtään sellainen nuorison möykkäämistä ja dokailua ylenkatsova tiukkapipoasenne, joten pistettiin kertalaakista avoin ja sosiaalinen vaihde silmään. Tilattiin kaljakannu, istuttiin jo miehitettyyn pöytään tyhjän pöydän sijaan ja avattiin keskustelu. Sellainenhan ei normaalisti sovi ollenkaan ujon, epäsosiaalisen, small-talkia taitamattoman ja vähän jurottavankin suomalaisen pirtaan, mutta me kerättiin hetki rohkeutta ja käytiin siitä sitten vain saman tien juttusille.

Australialaisia havainnoimalla opimme, että helppo tapa aloittaa keskustelu on tokaista että “Cheers, (sopii mihin tilanteeseen vaan) where are you from?”. Vaikuttaa helpolta, mutta kyllä on kuulkaa hankalaa painella ventovieraisiin pöytiin ja kysyä tosta vaan että mistä sä oot. Mutta harjoitus tekee mestarin ja niin mekin tutustuttiin illan aikana englantilaisiin, skotlantilaisiin, hollantilaisiin, saksalaisiin ja australialaisiin nuorison edustajiin, ja tultiin viettäneeksi varsin hauska ilta uusien ystäviemme ja halpojen kaljakannujen kanssa. Me lähdettiin nukkumaan jotakuinkin siinä vaiheessa, kun nuoriso alkoi kirjoitella toistensa käsivarsiin hassunhauskoja tekstejä ja kikatella seksijutuille, ja hyvä niin, koska päiviä ei ollut hukattavissa krapulointiin.

Darwin hostelli jääkaappi

Jääkaapit olivat tupaten täynnä asukkaiden lukittuja ruokakasseja.

Darwin hostellin käytäväKäytävä Melaleucassa

Aamulla, tai oikeastaan lähempänä puoltapäivää, kohdattiin keittiössä edellisillan tuttuja paistelemassa muniaan ja pekoneitaan, täysin pirtsakoina ja valmiina uuteen päivään. Kyllä sitä nuorena jaksoi! No, mekin oltiin onneksi pirtsakoita, koska oltiin pidetty kaljakannujen määrä kohtuudessa ja menty ajoissa nukkumaan, ja päivä kuluikin kuuman ja kostean Darwinin keskustaa tutkiessa.

Hostellille palattuamme noin viiden maissa leisure deckillä oli jo ihan täysi härdelli päällä. Pool party, goddamit. Porukka hillui ympäri deckiä uikkareissaan tai kylpytakkisillaan, hauskimmilla hemmoilla oli peruukit päässä ja pinkkiä maalia six-packeissa, joku hulvaton pingispallokisa oli käynnissä. Grilli oli kuumana ja halpa kalja virtasi, taustalla pauhasi jumputusmusiikki. Paineltiin keittiöön kokkailemaan pasta-annoksemme ja ne tuhottuamme luikittiin nopeasti oman ilmastoidun huoneemme rauhaan. Täytyy sanoa, että vaikka kaljan tissuttelu ja muiden reissareiden kansa rupattelu on ihan hauskaa hommaa, ei sitä kyllä joka päivä jaksa, eikä huvita.

Darwin hostellihuoneMeidän kahden hengen huone (neljällä sängyllä?) Melaleucassa

Me asuttiin Melaleucassa viikko ja meininki oli joka ilta lähes samanlaista. Samat naamat istuskelivat baarissa ja tyhjentelivät halpoja kaljakannuja. Osa tyypeistä oli niin tositravellaajaa ja anarkistia (ja urpoa), että kävivät viereisestä marketista pöllimässä kaljaa ja tulivat sitten hostellin baariin juomaan sitä salaa. Baarisssa raikasi diskopoppi aina sulkemisaikaan klo 23–00 asti. Oltiin ihan iloisia päästessämme sieltä pois.

Kun palattiin Kakadu-retkeltä, yritettiin saada Melaleucasta huone vielä yhdeksi yöksi ennen seuraavan päivän lentoa Cairnsiin, mutta siellä oli täyttä. Otettiin sitten huone tien toisella puolella sijaitsevasta Chilli’s Backpackersista (2 hengen huone ilman kylppäriä 85 AUD eli 70 e), joka oli vähän rauhallisempi, mutta rähjäisempi. Kerroksessa oli kaikkia käytävän huoneita (niitä oli paljon!) varten useampi vessakoppi, mutta vain kolme suihkua, jotka olivat a) unisex ja b) niissä ei ollut ovea vaan pelkkä suihkuverho. Chilli’sissä oli kaikki vähän rempallaan. Hanat olivat rikki, jääkaapit olivat rikki, pesukoneet olivat rikki. Keittiö oli sotkuinen. Onneksi jouduttiin asumaan täällä vain yksi yö.

Oltiin varattu huone etukäteen myös Cairnsista, Caravella 149 Backpackers -nimisestä hostellista. Saavuttiin taas yöllä, jolloin hostellin yhteistila oli täynnä nuorisoa viinitonkat pöydillä vallattomasti keikkuen. Kännissä kuin käet, pitivät kovaa meteliä. Olimme tunnistavinamme että puhuivat ruotsia. Paineltiin äkkiä huoneeseemme ja aamulla ne onneksi lähtivät jonnekin, pois. Caravella oli aika kiva, meidän huone oli tilava ja käytävällä oli yksi kylppäri vain neljää huonetta kohti. Keittiötä ei tultu kahden päivän vierailumme aikana käyttäneeksi, mutta se näytti ihan ookoolta. Parasta Caravellassa oli hinta, kahden hengen huone kustansi vain 55 AUD eli 45 e.

Hostelleissa ärsyttää eniten kaikenlaiset kiellot ja rajoitukset ja sellainen paimentamismeininki. Alkoholia ei saa tuoda hostellin tiloihin, vieraiden pitää lähteä hostellin tiloista siihen ja siihen mennessä, astioita ja aterimia saa lainaan vain panttia vastaan (muuten ne pöllittäisiin), pyyhkeitä ei ole (ne pöllittäisiin), ruokakassit pitää lukita ennen kuin ne jättää keittiön jääkaappiin (muuten ne pöllittäisiin) jne. Mutta hostelleihin on nyt vain totuttava. Saa nähdä uskaltaudutaanko jossain vaiheessa kokeilemaan jopa dormiasumista, hurjaa!

{ 4 comments… add one }
 • Anonyymi 8.10.2012, 17:38

  Arna: Mä niin nautin lukea näitä juttuja ja sun mahtavaa kykyä kuvailla kulloisiakin tapahtumia. Sit mua niiiin rupes naurattamaan vanha juttu vuodelta yks ja kaks kun olit tyyliin just aloittanut Kaivolla. Oltiin jollain porukalla kaljalla yläkerrassa ja jossain vaiheessa myöhäistä iltaa sanoit Anne A:lle ja mulle et "vitsi mä haluun kans olla noin nuorekas sitten kun mä oon teidän ikäinen". No sä et ole vielä ihan niin vanha, kuin me silloin, mutta edellisestä jutusta päätellen ei ole pelkoa, etteikö nuorekkuutta ja sopeutumista löytyisi sitten vähän myöhemminkin…terkkusin Agnes

  • Cocoa etsimässä 12.10.2012, 05:05

   Ah, nuo myöhäiset illat Kaivon yläkerrassa, ei oo todellista että niistäkin on jo 12 vuotta! Hyvät idolit on mulla ollu, ku oon näin nuorekkaana pysyny ;).

   Kiitti kehuista ja kiva että viihdyt juttujen parissa!

   Arna

 • Pingviinimatkalaiset 9.10.2012, 15:30

  Ihan järkkyä miten on eri hintataso tällä hetkellä, kuin meidän visiitin aikoin! Oli ihan pakko kurkata, että mitä maksaisi tasan vuosi myöhemmin (eli marraskuun puolesta välissä), jos nyt varaisi huoneen ja hinta oli ihan kevyesti reilu tuplat samassa hotellissa… 70€/yö löydettiin muistaakseni aina huone ihan hotellista ja pääsääntöisesti oli ihan valinnanvaraakin. Se ei tietty teitä suuremmin lohduta, joten pidetään peukkuja, että jatkossa löytyisi huokempaan hintaan ja ihan omalla kylppärillä. Vaikka onhan se hyvä ottaa perspektiiviä välistä nyky nuorisokulttuuriinkin 😉

  • Cocoa etsimässä 12.10.2012, 05:10

   Ollaan tehty sama havainto, kun ollaan verrattu nykyhintoja teidän blogin hintatietoihin. Järkyttävää tosiaan miten hinnat voi nousta niin paljon niin lyhyessä ajassa! Toisaalta euro on kyllä heikentynyt dollariin nähden vuodessa varmaan aika lailla, nyt 1 AUD maksaa huimat 82 snt, mutta on hinnatkin kyllä nousseet.

   Nyt on onneksi löytynyt majapaikkoja jo vähän halvemmalla, meillä taitaa keskiarvo pyöriä nyt 60 euron hujakoilla. Pari kertaa ollaan päästy nauttimaan jopa omasta kylppäristä, se on luksusta se :).

Leave a Comment