≡ Menu

Hiekkamyrskyssä Fraser Islandilla

Jumissa Fraser Islandilla

Saatiin palautetta, että blogi saisi taas mielellään päivittyä. Tottahan se on, edellisestä päivityksestä alkaa olla jo pari viikkoa, ja mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän juttuja jää rästiin (ideoita on vaikka kuinka!), joten ei muuta kuin tuumasta toimeen!

Palataan siis ajassa taas hieman taaksepäin, noin kolmisen viikkoa sitten tekemäämme Fraser Islandin kaksipäiväiseen retkeen.

Fraser Island on maailman suurin hiekkasaari (120 km x 24 km) ja yksi Australian suurimmista saarista. Saaren luonto on todella monimuotoista, sieltä löytyy niin sademetsää, suoalueita, hiekkadyynejä, mangrovea, eukalyptus-metsää, valkohiekkaisia järviä kuin paratiisirantaakin.Näin jälkiviisaana voisi todeta, että sääennuste olisi kannattanut tarkistaa ennen retken buukkaamista. Meidän retkelle sattui nimittäin aika haasteelliset sääolosuhteet; tuulta oli lähtöaamuna noin 40 metriä sekunnissa, sää oli pilvinen ja parin päivän aikana satelikin hieman. Kova tuuli osoittautui erityisesti varsin mielenkiintoiseksi, kun ottaa huomioon, että saari on pelkkää hiekkaa. Sanotaanko vaikka, että saatiin jo heti ekana päivänä varsin perusteellinen ihonkuorinta hiekkapuhallustyyliin. Kiiteltiin toki onneamme, ettei oltu kyseisenä päivänä lähdössä esim. valaisbongausretkelle, heh.

Huono sää vaikutti retken onnistumiseen lopulta yllättävänkin paljon, monissa paikoissa käyminen oli kaukana miellyttävästä, kun navakka tuuli piiskasi hiekkaa silmät ja suut täyteen, ja osa toisen päivän retkiohjelmasta jouduttiin peruuttamaan sääolosuhteista johtuen. Fraser Island on joka tapauksessa erittäin kaunis saari ja monipuolinen luontokohde, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla! Sääennusteen tsekkaamisen lisäksi suosittelemme valitsemaan retkijärjestäjän huolellisesti, ja kokeneiden 4WD-kuskien kannattaa tutustua saareen itsenäisesti.

Fraser Island hiekkatieFraser Islandin tiet eivät ole ihan tasaisimmasta päästä.

Fraser Island hiekkatieTien päällä

Fraser Island jumissaJumissa.

Fraser Island jumissaTraktori rientää apuun ja matka voi taas jatkua!

Fraser Island siemenkotaTraktoria odotellessa oli aikaa luontokuvailla.

Fraser Island Lake McKenzieKaunis McKenzie-järvi. Valkoinen hiekka on sitä samaa silica-hiekkaa, jota maailman kauneimmalla Whitehaven Beachillakin näimme.

Fraser Island Lake McKenzie

Fraser Island Lake McKenzie

Fraser Island Lake McKenzie

Fraser Island Lake McKenzieKirkasvetisessä järvessä oli miellyttävää käydä pulahtamassa, vaikka keli olikin viileä.

Fraser Island satemetsääVehreää sademetsää

Fraser Island satemetsäkasviMystinen sademetsäkasvi

Fraser Island satemetsäkasviToinen mystinen sademetsäkasvi

Fraser Island metsämaisemaTämä havumetsä näyttää siltä, että se voisi melkein olla Suomesta?

Fraser Island metsäneläinMetsäneläin kurkistaa piilostaan.

FI_valkoisetpuut1_blogiPieni pläntti eukalyptus-metsää havumetsän keskellä

Fraser Island eukalyptusEukalyptus-puiden rungot ovat osittain tai kokonaan valkoiset.

Fraser Island moottoriMoottori. Mitenköhän tämä tänne keskelle metsää joutui?

Fraser Island kookaburratOvelan näköinen kookaburrajengi väijyy meidän aamiaista.

Fraser Island Eli CreekEli Creek

Fraser Island Eli CreekUimassa hyisessä Eli Creekissä

Fraser Island Eli CreekApina Eli Creekissä

Fraser Island Kirrar Sand BlowKirrar Sand Blowssa maisemat olivat kuin toiselta planeetalta.

Fraser Island dyynilleKiipeäminen dyynin huipulle upottavassa hiekassa oli raskasta, alastulo kävi paljon näppärämmin.

Fraser Island dyynilläKukin omalla tyylillään

Fraser Island Maheno WreckMaheno-laivanhylky nököttää 75 Mile Beachilla.

Fraser Island Maheno WreckMaheno joutui syklonin uhriksi vuonna 1935, ajautui Fraser Islandin rannikolle ja on siitä lähtien köllötellyt 75 Mile Beachilla.

Fraser Island Pinnacles Coloured SandsPinnacles Coloured Sands ja turistikuva

Fraser Island älkää menköSää yltyi toisena päivänä iltaa kohti pahemmaksi ja pahemmaksi. ”Älkää herrantähen menkö”, kehottivat vastaantulijat. Meidän oli kuitenkin pakko uhmata hurjaa säätä, muuten jäisimme jumiin saarelle ehkä ikiajoiksi (tai siis ainakin iltaan asti). Tiukoille menu mutta selvittiin!

Me majoituttiin Kingfisher Bay Resortin halvimmissa mökeissä, ja Arnan yllätys oli suuri, kun oltiin astumassa sisään päärakennuksen aulaan. Olen ollut täällä ennenkin! Muistoja vuodelta 1994 tulvi mieleen: tuossa seurusteltiin ihmisten kanssa ja siemailtiin koktaileja, tuolla keskusteltiin Alpon brasilialaisen kollegan kanssa jalkapallosta, tuossa ravintolassa syötiin illallista, tuolta pääsee uima-altaille, tuolla takana on meidän silloinen huone… Oli yllättävää, miten tutulta paikka tuntui, ihan kuin olisin ollut täällä ihan vasta hiljattain!

Fraser Island Kingfisher Bay ResortKingfisher Bay Resort

Retkijärjestäjän valinnasta muutama sana

Me varattiin Cool Dingo -nimisen firman retki, joka on saanut Tripadvisorissa huippuarviot, ja jota myös meidän hostellin kaveri kuvasi yksinkertaisesti parhaaksi. Odotukset olivat siis kovat, mutta valitettavasti retki osoittautui suureksi pettymykseksi. Meille osui ihan onneton opas, ja järjestelyjen suhteen kaikki meni enemmän tai vähemmän pieleen. Emme mene tässä nyt yksityiskohtiin, mutta suosittelemme valitsemaan retkijärjestäjän todella huolellisesti ja selvittämään etukäteen myös oppaan saamat arviot netistä (mikäli oppaan nimi on selvillä). Tällaisella retkellä oppaalla on todella suuri merkitys, ja huonon oppaan osuessa kohdalla koko reissu voi mennä helposti pieleen. Me maksettiin retkestä 325 dollaria eli 270 euroa per nuppi, eikä retki missään nimessä ollut hintansa arvoinen. Ollaan lähetetty Cool Dingolle asiallista palautetta kokemuksestamme, mutta heiltä ei ole kuulunut vielä minkäänlaista vastausta. Emme siis suosittele Cool Dingon retkeä!

Edit kesällä 2015: Cool Dingo ei koskaan vaivautunut vastaamaan meidän palautteeseen, joten ei jatkoon!
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment