≡ Menu

Halong Bay ja Cat Ba Island

Päädyttiin Hanoista (epäonnistuneen mutta lyhyen Haiphong-pysähdyksen jälkeen – tästä lisää myöhemmin) Cat Ba Islandille, joka on Halong Bayn suurin saari. Halong Bay on yli 3000 saaren muodostama upea luonnonnähtävyys, Unescon maailmanperintökohde, jossa vierailu oli ehdottomasti Vietnamin matkasuunnitelmissamme. Hanoissa kaikki matkatoimistot myyvät 1–3 päivän (ja pidempiäkin) valmiita risteilypaketteja Halong Baylle, mutta me emme ole suuria valmisretkien ystäviä, joten päätimme vaihtoehtoja vertailtuamme lähteä tutustumaan alueeseen itsenäisesti Cat Ba Islandilta käsin.

Cat Ba Towniin päästyämme erehdyimme majoittumaan ensimmäiseksi yöksi rantakadulla sijaitsevaan Noble House -hotelliin, mitä emme suosittele kenellekään Lonely Planet -maininnasta huolimatta (lue Tripadvisorin mairittelevat arviot paikasta). Heti seuraavana aamuna pakkasimme kimpsumme ja kampsumme ja muutimme australialaisen Mr. Jimin johtamaan Le Pont -guesthouseen, johon olimme kovin tyytyväisiä.
Cat Ba Townista on parinkymmenen minuutin kävelymatka (ylämäkeä, huom!) Cannon Fortille, joka on kukkulan laella sijaitseva, Mr. Jimin mukaan vain pari vuotta sitten sotilaskäytöstä poistettu linnoitus. Paikasta löytyi poteroa, kanuunaa ja muutakin armeija- ja sotarekvisiittaa, mutta ehdottomasti näkemisen arvoisinta siellä oli kukkulan laelta avautuva henkeäsalpaavan kaunis näköala Han La Baylle. Silmä lepäsi upeassa maisemassa ainakin tunnin verran, jonka jälkeen lampsimme takaisin kylään.
Upea maisema Cannon Fortin huipulta
Toinen upea maisema Cannon Fortin huipulta 🙂

 

Seuraavaksi päiväksi olimme varanneet Mr. Jimin kautta veneretken, jolle osallistui meidän lisäksemme kiinalais-tanskalainen pariskunta T&N, ranskalainen pariskunta E&D sekä kanadalainen opas M. Retkellä normaalisti käytettävä pienempi vene oli mennyt epäkuntoon, joten Mr. Jim oli järjestänyt meille päiväksi käyttöön ison veneen, jollaisella normaalisti kyyditään 20–30 hengen ryhmiä, kyllä kelpasi! Päivä kului leppoisasti upeissa Han La Bayn maisemissa veneillen. Matkalla ohitimme kelluvan kalastajakylän, pysähdyimme kajakoimaan luoliin ja laguuneihin sekä pistäydyimme Monkey Islandilla, jossa pääsimme kiipeilemään taas uudelle näköalapaikalle. Laivalla tarjottu lounas oli herkullinen, retkiseura oli mainiota ja päivä oli kaikin puolin onnistunut. Illalla jatkoimme vielä uusien kavereidemme kanssa syömään ja oluelle.
Halong Bayn maisemissa oli mukava lipua hiljalleen karstivuoria ihaillen
Poikkeuksellisen iso vene vain meille seitsemälle

 

Han La Bay, joka on osa Halong Bayta

 

Kelluva kalastajakylä Cat Ba Townin edustalla

 

Arna pistää meloen vihreässä laguunissa

 

Meloen karstivuoren sisälle laguuniin

Viimeisenä päivänä vuokrattiin mopo, ja lähdettiin tutustumaan Cat Ba National Parkiin ja matkan varrella sijaitsevaan Hospital Caveen. Kansallispuistossa on tarjolla eripituisia ja -tasoisia vaellusreittejä, me valittiin tällä kertaa lyhin, noin tunnin mittainen kävelylenkki (johon meille kului kyllä pari tuntia, sillä halusimme välillä pysähdellä ihmettelemään maisemia ja bongailemaan viidakon elukoita), joka päätyi jälleen kerran kukkulan laelle näköalapaikalle. Huipulle vei kaksi reittiä, joista valitsimme ihan mielenkiintoiseksi osoittautuneen seikkailullisen vaihtoehdon, saatiin vähän kiipeillä kivikkoisia seinämiä ja tikapuita ja sen sellaista.

Cat Ba National Parkin näköalapaikalla

 

Viidakkoiset maisemat kansallispuistossa

Hospital Cave on ulkoa päin katsottuna huomaamaton ellei jopa näkymätön, mutta sisältä valtava luola, jonne vietnamilaiset rakensivat Amerikan sodan aikaan kolmekerroksisen salaisen sairaalan. Luola näyttää tosiaan ulkoa päin ja vielä luolan suultakin ihan pikkuiselta luolapahaselta, mutta sisältä paljastuu vastaanottotiloina, keittiönä, potilashuoneina, leikkausaleina, pesutiloina ym. toimineita erikokoisia huoneita, uima-allas, kuntoilualue ja vaikka mitä. Luola/sairaala on kolmikerroksinen ja todella vaikuttava ilmestys. Sisäänpääsymaksulla (30 000 dongia eli reilun euron) saa asiantuntevan opastuksen.

Hospital Cave, vasemmalla näkyvä monttu on uima-allas, oppaan vasemmalta puolelta lähtevässä luolassa treenattiin reisilihaksia kävelemällä luolaa edestakaisin matalassa kyykkyasennossa

Viihdyttiin Cat Balla tosi hyvin, ja se oli Vietnamin kohteista ensimmäinen ja ainoa, jossa olisimme voineet kuvitella viettävämme kauemminkin aikaa. Emme sitä kuitenkaan tehneet, sillä nyt oli viimeistään aika karistaa Vietnamin pölyt jaloistamme. Hyppäsimme seuraavana päivänä bussiin ja otimme suunnan kohti Hanoita, josta buukkasimme oikein sviitin, sillä halusimme viettää pari vikaa päivää hotellissa neljän seinän sisällä. Palkinnoksi pröystäilystä saimme molemmat (ilmeisesti hotellin aamiaisbuffetista) vatsataudin, joka Arnalla kesti vain yhden illan mutta Artolla useamman päivän. Kivat.

Hintatietoja: Valmiita Halong Bay -risteilyitä löytyi kaikista hintaluokista, havaintojemme mukaan 65 dollarista ylöspäin (aina useisiin satoihin dollareihin asti). Itsenäisesti matkaamalla säästimme pitkän pennin.
 • Bussimatka Hanoi­–Haiphong (2 h) 60 000 dongia (2,2 €)
 • Highspeed boat (=bussi+vene+bussi 45 min.) Haiphongista Cat Ba -saarelle 200 000 dongia (7,5 €)
 •  Päivän veneretki Han La Baylle 22 Ameriikan dollaria (16,5 €)
 • Yö Le Pont -guesthousessa yhdeksän taalaa (alle 7 €)
 • Bussi+vene+bussi+bussi Cat Ba–Haiphong–Hanoi (4 h) 210 000 dongia (alle 8 €)
{ 4 comments… add one }
 • Pingviinimatkalaiset 13.4.2012, 08:57

  Ah, Halong Bay… Millan unelma, joka joutuu nyt odottamaan toiseen reissuun. Mutta ompahan mitä odottaa, kun kaikkea ei voi 6kk aikaankaan mahduttaa 😉 Me vietämme viimeisiä päiviä Bangkokissa paikallisen Uuden Vuoden kinkereiden keskellä. Märkää menoa 😀 Turvallista matkan jatkoa. Toivottavasti oli teidän osalta ensimmäinen ja viimeinen vatsatauti.

 • Cocoa etsimässä 15.4.2012, 12:01

  Halong Bay oli kyllä hieno, ja mekin nähtiin siitä tällä kertaa vain Cat Ba Island ja Han La Bay. Kaikki ne suosituimmat paikat jäi näkemättä, kun ei haluttu osallistua niille valmisristeilyille, eikä myöskään haluttu ihastella maisemia useiden kymmenien (tai satojen) muiden laivalastillisten kanssa. Kuulemamme mukaan niissä suosituimmissa paikoissa käy aikamoinen kuhina, oli sesonki tai ei. Me saatiin onneksi seilata ihan rauhassa, nähtiin ehkä pari muuta venettä päivän aikana :). Halong Bay on kyllä ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka, vaikka muuten Vietnam ei lukeudu suosikkimaihimme (vrt. seuraava kirjoitus). Antoisaa loppumatkaa teille ja onnea kotiinpaluuseen!

 • Travelloverin Annika 29.6.2018, 18:56

  Terkkuja Vietnamista! Vielä on kahdeksi yöksi hotelli varattuna Tam Cocista, mutta sitten suunnitelmat täysin auki. Mielessä on keikkunut Cat Ba. Vaikka Halongilla olen ollut, saitte jotenkin vakuuttumaan, että Cat Ba taitaa olla seuraava pysähdys. Yksi syy kyllä on mantereelta pois pääseminen. Täällä nousee lämpötila nyt viikonloppuna päälle 40:ään, kun Cat Balla on kymmenen astetta vähemmän. Jotenkin enenmän luulin sitä rantakohteeksi, mutta kai siellä merta pääsee tuijottamaan, vaikka ei hiekkarannat isoja olis.

  • Cocoa etsimässä 30.6.2018, 21:20

   Hellurei ja kiitokset terveisistä! Pahoittelut hieman viivästyneestä vastauksesta, jostain syystä meille ei tule ilmoitusta uusista kommenteista sähköpostiin kuten ennen, ja ihan joka päivä ei tule käytyä tarkistamassa.

   Mutta Cat Ba:han. Hmmm. Me oltiin Cat Ba Townissa, jossa ei muistimme mukaan ollut oikein mitään ihmeellistä. Ei edes kunnon biitsiä. Nuo artikkelissa kerrotut paikat lähiseuduilla oli kiinnostavia, ja meidän silloisen Vietnamin-reissun parasta antia, mutta nyt jälkikäteen ajateltuna ei olla ihan varmoja pystyykö paikkaa lähteä suorastaan suosittelemaan. Varsinkin jos olet jo käynyt Halong Baylla. Kannattanee ainakin selvitellä hieman millainen Cat ba on nykyään, meidän visiitistä kun alkaa olla jo… ei edes uskalleta muistella kuinka monta vuotta 😬. Kannattaa tosin huomioida tässä suosituksessa myös se, että me ei olla Vietnamin suurimpia faneja.

   Mutta siis lyhyesti: Cat Ba ei ollut (meidän mielestä!) niin erikoinen paikka että sinne kannattaisi varta vasten mennä. Meillä se tuli reitille kuin varkain, olosuhteiden pakosta, ja oli siihen nähden ihan kiva. Onko sulla muita vaihtoehtoja?

Leave a Comment

Next post:

Previous post: