≡ Menu

Expedition Borneo: Pelastakaa malaijikarhut!

Borneo malaijikarhu

Meillä kävi hirvittävän hyvä mäihä, kun viimeisenä päivänämme Sepilokissa saimme kuulla orankikeskuksen yhteydessä toimivasta malaijikarhujen suojelukeskuksesta. Keskus ei ole vielä avoinna yleisölle, mutta tuttumme oli ollut siellä aikaisemmin keväällä vapaaehtoistyössä, ja pääsimme hänen avullaan vierailulle.

Borneo_malaijikarhu2

Bornean Sun Bear Concervation Centre on perustettu vankeudessa eläneiden (=lemmikeiksi otettujen) malaijikarhujen kuntouttamiseksi ja vapauttamiseksi takaisin luontoon. Malaijikarhu on maailman pienin karhulaji, jonka poikaset ovat niin pikkuruisia ja söpöjä, että niillä käydään jatkuvasti laitonta eläinkauppaa.

Borneo_malaijikarhu5

Viattomia pieniä malaijikarhuraukkoja vangitaan siis lemmikeiksi – sen jälkeen kun niiden emot on mahdollisesti tapettu – kunnes ne kasvavat isoiksi ja ne hylätään. Tuttu tarina. Tätähän tapahtuu ympäri maailmaa, villieläinten söpöjä poikasia otetaan lemmikeiksi ja sitten ihmetellään, että ei se täyskasvuinen tiikeri/karhu/gorilla oikein soveltunutkaan lemmikiksi. Kumma juttu. Miten ihmiset voivatkin olla niin tyhmiä?

Borneo_malaijikarhu1

No, tämä karhukeskus toimii nyt näissä uusissa tiloissa, joita ollaan kunnostamassa ja laajentamassa, jotta keskus voidaan myöhemmin (vuonna 2013?) avata yleisölle. Yhtään karhua ei toistaiseksi ole vapautettu luontoon, sillä se ei ole ihan yksinkertainen homma. On varmistuttava, että ikänsä vankeudessa eläneet ja ihmisiin tottuneet karhut ovat saaneet kaikki luonnossa selviämiseen tarvittavat valmiudet, kuten ruoan hankkiminen ja vihollisia vastaan suojautuminen. Vierailumme osui ruokinta-aikaan, ja oli hauska nähdä, että karhuille annettava ruoka viskellään pitkin metsää, jotta nallet joutuvat näkemään vähän vaivaa ruokansa löytämiseksi. Kuten asian laita olisi luonnossakin.

Borneo_malaijikarhu3

Oli tosi kiva päästä käymään keskuksessa ja nähdä, että karhuille yritetään oikeasti tarjota luonnonmukaiset olosuhteet ja toiminta todella tähtää niiden luontoon vapauttamiseen. Toivotaan, että keskuksen toiminnan kautta erityisesti paikallisten tietoisuus malaijikarhuista kasvaa ja he ymmärtävät jatkossa olla ottamatta niitä, tai muitakaan villieläimiä lemmikeiksi.

Borneo_malaijikarhu4

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment