≡ Menu

Damn good coffee!

Coffee Australia

Meillä on tässä työn alla mammuttijutut seikkailuistamme Great Ocean Roadia pitkin Grampiansin kansallispuistoon ja sieltä edelleen Adelaiden ja Coober Pedyn kautta Australian punaiseen keskustaan, mutta niitä odotellessa pullautetaan ulos tällainen pieni ylistys hyvälle kahville.

Flat white Flat white

Ensimmäinen iloinen yllätys Australiaan saavuttua oli se, että sieltä saa joka paikasta hyvää kahvia! Aasiassa oltiin totuttu juomaan pahaa, jopa mautonta pikakahvia, tai ei siihen oikeastaan kyllä tottumaan päässyt. Pahaa oli, mutta jostain syystä aamu ei lähtenyt käyntiin ilman kahvikupposta, joten 3–4 lusikallisella/annospussilla sai aikaan kohtuullisen seoksen.

CappuccinoCappuccino

Australiassa kaikki olikin sitten toisin! Kahviloissa ja ravintoloissa on tietenkin kunnon espressokoneet, mutta myöskään pienissä kioskeissa, kojuissa tai edes huoltoasemilla ei myyty laihaa suodatinkahvia, vaan kunnon koneella tehtyjä espressopohjaisia jumalaisia juomia!

EspressoEspresso

Australiassa sellainen peruskupponen mustaa kahvia on nimeltään long black, joka valmistetaan lisäämällä espressoon kuumaa vettä (tunnetaan muualla myös nimellä cafe americano). Flat white on maitokahvi, joka tarjotaan mukista (vrt. caffé latte, joka on myös maitokahvi, mutta tarjotaan lasista).

Caffé LatteCaffé Latte

Kahvi ei ole Australiassa halpaa, ainakaan eurooppalaisen matkailijan näkökulmasta, mutta paikalliseen hintatasoon nähden ihan kohtuuhintaista. Large-kokoinen long black maksoi Coffee Club -ketjun kahviloissa 4,90 dollaria eli 4 euroa, mutta me ostettiin tuollainen iso pahvimukillinen monesti puoliksi aamiaiselle. Eikä toki osteltu kahveja päivittäin, vaan juotiin pääasiassa aamuisin murukahvia (Australiassa sekin oli tosin kohtuullisen hyvää), ja herkuteltiin silloin tällöin hyvillä kunnon kahveilla.

Hyvää kahviaDamn good coffee!

Coffee Clubin kahvit

Päätettiin jo useampi kuukausi sitten, että meidän ensimmäinen hankinta uuteen kotiin Suomeen palattua tulee olemaan kunnollinen espressokone. Joku Jura tai Delonghi tai Bugatti tai mitä näitä nyt on, täytynee ruveta selvittelemään tarjontaa ja teknisiä ominaisuuksia. Joskin ollaan nyt oltu siinä määrin tehokkaita matkabudjetin ja säästöjen tuhlaamisessa, että joudutaan todennäköisesti odottelemaan hankinnan kanssa, kunnes muutama säännöllinen kuukausipalkka on tupsahtanut tilille. Siihen asti on tyytyminen suodatinkahviin.

(Vinkkejä hyvistä espressokoneista otetaan vastaan.)

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment