≡ Menu

Dalat – Vietnamin helmi vai höpsötys?

Dalat Vietnam

Saapuessamme Dalatiin emme oikein tienneet mitä odottaa. Opaskirja osasi kertoa, että Dalat on etelävietnamilaisittain ilmastoltaan viileä, sitä ympäröivät monipuoliset ulkoilumahdollisuudet ja se on vietnamilaisten häämatkalaisten suosima kohde. Tiesimme myös, että Dalatissa tuotetaan viiniä, olimmehan tutustuneet alueen viineihin jo edellisellä Vietnamin-reissullamme.

Saavuimme Dalatiin viideltä aamulla seitsemän tunnin uuvuttavan bussimatkan jälkeen, ja kirjauduimme rättiväsyneinä sisään ensimmäiseen hotelliin, jota meille tarjottiin. Muutaman tunnin unien jälkeen päädyimme aamiaiselle ranskalaishenkiseen leipomoon, jonka yhteydessä huomasimme toimivan hotellin, johon päätimme muuttaa edullisen hinnan (alle 10 €) ja erittäin viihtyisän huoneen houkuttelemina.

Kaupunki itsessään ei tarjoa mitään ihmeellistä, eikä ilmakaan näin suomalaisittain ole järin viileä. Osa paikallisista pukeutuu karvasomisteisiin toppatakkeihin, pipoihin ja tumppuihin, mutta keli vastaa keskimääräistä suomalaista kesäpäivää eli t-paidalla ja sortseilla pärjää hyvin (illalla vilukissa voi vetää pitkähihaista päälle).

Dalat_myyja_blogi

Hedelmämyyjä Dalatin kaduilla

Dalat_kujanen_blogi

Dalatin kaduille on helppo eksyä

Vietimme Dalatissa kolme päivää, jotka muodostuivat melko aktiivisiksi, ainakin verrattuna reissun siihenastiseen aktiivisuustasoon. Yhtenä päivänä sotkettiin fillareilla kaupungin liepeillä päätyen mm. cable car -ajelulle maisemia ihailemaan ja ihan kaupungin kainalossa sijaitsevan tekojärven rannalle käppäilemään. Järven rannalta olisi saanut vuokrata hurmaavia joutsenen muotoisia polkuveneitä, jotka lienee suunnattu häämatkaturisteille. Emme kokeilleet. Jäi muuten kokematta myös muutama kilsa kaupungin ulkopuolella sijaitseva Love Valley, jossa olisi voinut mm. ratsastaa ponilla ja kuvauttaa itsensä vietnamilaisen cowboyn kanssa. Voi höpsötys!

Dalat cablecar

Cable carin kyydissä

Dalat tekojärvi

Dalatin kaupungin keskustassa on tekojärvi

Toisena päivänä hurautimme taksilla noin viiden kilsan päässä sijaitseville Datanlan vesiputouksille, jotka olivat oikeastaan yhdistelmä luontokohdetta ja huvipuistoa. Alueelle saavuttaessa matkailijat saavat valita, laskeutuvatko varsinaiselle vesiputoukselle apostolinkyydillä vai kenties hurjalla vuoristoradalla! Vauhdinnälkäisinä valitsimme toki vuoristoradan, joskin adrenaliiniryöppy jäi saamatta, sillä edellämme jarru pohjassa mateleva turistiryhmä tukki tien. Olisipa ollut ohituskaista tai edes töötti!

Alhaalla odotti jousiammuntapisteen lisäksi vuodenaikaan nähden yllättävänkin vuolas vesiputous, jota kuitenkin ympäröivät toisiaan ahkerasti valokuvaavat turistiryhmät ja runsaslukuiset kaupustelijat (myyntiartikkeleina mm. konekiväärejä lapsille). Hetken putousta pällisteltyämme havaitsimme varjoisassa nurkassa cable car -pysäkin, josta muut turistit eivät näyttäneet olevan kiinnostuneita. Sinne siis!

Dalat Datanla vesiputous

Kansoitettu vesiputous

Dalat Datanla vesiputous

Poseerauspaikka, jossa turistit kävivät vuorotellen kuvaamassa toisiaan vesiputousta vasten

Laskeuduimme cable carin kyydissä kapean kalliosolan läpi, ryöppyävän veden yllä, toiselle vesiputoukselle, joka ei ehkä komeudessaan aivan peitonnut edellistä, mutta jonka äärellä ei ollut meidän lisäksemme muita ihmisiä. Vesiputouksen alla aukeavassa laaksossa ja sitä ympäröivässä viidakossa oli niin uskomattoman kaunista ja rauhallista, että viihdyimme siellä useammankin tovin. Mikä rauha ja autuus! Kakkostason alapuolella sijaitsi vielä kolmaskin taso, jonne pääsi kätevästi hissillä (!).

Dalat cablecar

Cable carilla rauhan tyyssijaan

Dalat vesiputous

Hieno vesiputous eikä muita ihmisiä!

Dalat Datanla maisema

Arto ihailee maisemaa, jolle tämä valokuva ei oikein anna oikeutta

Dalatin kiinnostavimpia nähtävyyksiä on guesthousena ja taidegalleriana toimiva Crazy House, jonka arkkitehtuuri tuo mieleen Gaudin La Pedreran, mutta on ehkä vieläkin hulluttelevampaa ja lapsenmielisempää. Viihdyttiin täällä aika pitkään.

Dalat Crazy House Dalat Crazy House Dalat Crazy House

Dalat oli ihan parin päivän pysähdyksen arvoinen paikka, mutta antaa ehkä enemmän outdoor-hommista (maastopyöräretkistä, canyoningista, koskenlaskusta ja sen sellaisesta) kiinnostuneelle. Me oltais innostuttu trekkailusta, mutta tarjolla ei ollut hinta-laatusuhteeltaan tarpeeksi kiinnostavia retkiä.

{ 4 comments… add one }
 • Vaakalainen 25.3.2012, 08:22

  Crazy house! Ihana!
  Voi vitsin vitsi ku näyttää mahtavalta muutenkin tuolla ja toi vesiputous, mikä saa omassa rauhassa lorista ilman turistimassoja..

 • Cocoa etsimässä 27.3.2012, 13:08

  Joo sä olisit kyllä viihtynyt! Tuolla Crazy Housessa oli muuten aika hurjia sellaisia portaikkosiltoja (ei osunut nyt yhtään noihin kuviin), joissa oli tosi matalat kaiteet ja ne oli muutenkin tosi kapeita ja kulki tosi korkealla.

 • Anonyymi 29.3.2012, 10:43

  Hello Matkalaiset!
  Ihanaa nähdä, että joku toteuttaa unelmiaan! Olen nautinnolla (lue: kateudesta vihreänä) lueskellut kuulumisianne : )
  Koska kateus on ihan tyhmää, päätettiin tulla kulmillenne pariksi viikoksi. Mikäli Vietnam tuntuu nähdyltä ja leppoisaan matkasuunnitelmaanne sopii, tulkaa kanssamme ihmettelemään Malesiaa. Meidät löytää Kuala Lumpurista 5-10.4. ja Tiomanilta 10-20.4. Tarkempia koordinaatteja saa numerosta +358 400 499 339 (Hanna) tai Samun Facebookista. Kumpikin yhteysväline kulkee matkalla mukana, joten ex-tempore drinksuillekin voitte ilmoittautua : )
  Terkuin,
  Hanna & Samu

 • Cocoa etsimässä 31.3.2012, 11:02

  Heips, mielenkiintoisen ajatuksen heittelit ilmoille! Meillä on periaatteessa Vietnamin jälkeen suunnitelmissa Laos ja Pohjois-Thaimaa, mut selvitellään vaihtoehtoja ja palataan asiaan ihan näinä päivinä :).

Leave a Comment