≡ Menu

Australian makuja kesäpöytään: mansikka-gazpachoa, lampaankaretta ja kookos-mangotorttua

Australialainen ruoka

Mitä tulee mieleen australialaisesta ruuasta?

Ensin ei oikein mitään. Sitten alkaa entisen reppureissarin takaraivosta putkahdella ruokamuistoja: paahtoleipä nutellalla, meat pie, nakkipiilo (aka sausage roll), fish ’n’ chips, chicken parmigiana (kuulostaa italialaiselta, mutta on ihan ehtaa australialaista pubimättöä!), kenguruburgeri, hostellin yhteiskeittiössä kokatut pasta-ateriat. Ja ai niin, aussithan grillaa hulluna eli The Aussie Barbie tietenkin!

Mutta onhan se australialainen ruoka onneksi vähän muutakin, katsokaa vaikka!

Me vietettiin juhannusta tänä vuonna ihan kotosalla Helsingissä ja perinteisten uusien pottujen ja grillikimaran sijaan päätettiin kokata juhannuspöytään oikein kunnon australialainen ateria alku-, pää- ja jälkiruokineen. Kaivettiin kirjahyllystä Australian-tuliainen eli Valli Littlen delicious. Home Cooking -keittokirja ja alettiin plärätä. Kirjan ruokaohjeet on jaoteltu kätevästi vuodenajoittain, joten päädyimme valitsemaan ruokalajit summer-osiosta.

Jos siis kaipaat vaihtelua kesäkeittiöösi, kokeile ihmeessä tätä settiä! Meille nämä murkinat maistuivat paremmin kuin hyvin ja sopivat oikein mainiosti myös Suomen kesään. Ohjeet ovat noin neljälle.

Australialainen ruoka

Mansikka-gazpacho

ohje kirjasta delicious. Home Cooking

500 g mansikoita
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 sipuli hienonnettuna
1/2 punainen paprika pilkottuna
2 avomaankurkkua, siemenet poistettuna ja pilkottuna (alkuperäisessä ohjeessa käytetään Lebanese cucumbers, jotka netin kuvahaun perusteella näyttää avomaankurkuilta, joten päädyttiin käyttämään niitä)
1 pieni puska rakuunaa
60 ml balsamiviinietikkaa
125 ml extra virgin -oliiviöljyä (+ vähän ylimääräistä tarjoiluun)
250 ml tomaattimehua
ripaus suolaa
tarjoiluun ilmakuivattua kinkkua ja krutonkeja

Laita mansikat (poista kannat, jätä pari koristeluun), valkosipuli, sipuli, paprika, kurkku, rakuuna, balsamiviinietikka ja öljy kulhoon ja murskaa jollain vempeleellä (haarukalla, perunanuijalla tms.) sen verran, että maut pääsevät sekoittumaan. Peitä kulho ja anna makujen kehittyä pari kolme tuntia.

(Tässä välissä kannattaa duunata jälkkäri, jonka ohje löytyy postauksen loppupuolelta.)

Soseuta mansikka-rehuseos sauvasekoittimella tai blenderillä. Siirrä sose siivilän läpi toiseen kulhoon, ja käytä apuna lusikan nurjaa puolta niin että saat kaikki mehut ja hyvät maut mukaan, ja vain ”roskat” jäävät siivilään. Lisää seokseen tomaattimehu, mausta ripauksella suolaa ja laita jääkaappiin kylmenemään ainakin puoleksi tunniksi.

Annostele keitto kulhoihin ja viimeistele annokset mansikanpaloilla, leipäkrutongeilla ja uunissa rapeaksi paahdetuilla ilmakuivatun kinkun viipaleilla. Ripsottele päälle vielä oliiviöljyä. Alkuperäisessä ohjeessa koristeluun käytetään myös syötäviä kukkia, mutta meiltä sellaisia ei nyt tähän hätään löytynyt.

Tämä soppa kuulostaa kieltämättä erikoiselta, mutta on ihan sairaan hyvää! Kevyttä, raikasta, hapokasta ja hienostunutta. Nauti viilennetyn valkoviinin kanssa.

Australialainen ruoka Australialainen ruoka Australialainen ruoka

Paahdettua karitsankaretta rucolakermalla

ohje kirjasta delicious. Home Cooking

Rucolakerma:

150 g majoneesia
100 g ranskankermaa
7,5 dl rucolaa (ohjeessa sanottiin 3 cups, mutta me käytettiin sellaisesta isosta rasiasta noin 2/3)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl täysjyväsinappia

Rucola-pestokuorrute:

100 g tuoretta korppujauhoa
50 g raastettua parmesaania
40 g paahdettuja pinjansiemeniä
4 dl rucolaa (ohjeessa sanottiin 1,5 cups, mutta me käytettiin em. rasiasta jääneet 1/3)
1 dl basilikaa
185 ml extra virgin -oliiviöljyä

Tomaatti-peruna-papulisuke:

250 g terttutomaatteja
600 g uusia perunoita keitettynä ja puolitettuna (ohjeessa sanotaan waxy potatoes, mutta me käytettiin uusia pottuja)
200 g pitkiä vihreitä papuja ryöpättynä
2 rkl sitruunamehua
suolaa

Lisäksi:

karitsankaretta, 4–5 kyljystä per ruokailija

Valmista ensin rucola-kerma: laita ainekset blenderiin, surauta tasaiseksi, mausta halutessasi suolalla ja laita jääkaappiin jäähtymään.

Lämmitä uuni 190 asteeseen.

Valmista kuorrute: laita ainekset blenderiin, surauta tasaiseksi, mausta halutessasi suolalla. Anna blenderin käydä ja lisää öljy ohuena nauhana kunnes kuorrutteesta tulee sopivan tasainen (=levitettävä) seos.

(Tässä välissä kannattaa keittää perunat ja ryöpätä pavut ja antaa niiden jäähtyä muun ruuan valmistumista odotellessa. Perunat saa jättää napakoiksi, ja pavuillekin riittää ihan muutama minuutti, etteivät kumpikaan pääse mössööntymään jäähtyessään.)

Poista karitsankareista kalvot ja ruskista niitä kokonaisina öljytyllä pannulla keskilämmöllä 2–3 minuuttia per puoli. Aseta kareet jäähtymään työlaudalle. Kun lihat ovat kunnolla jäähtyneet, sivele niiden lihapuoli täysjyväsinapilla ja levitä päälle kerros rucola-pestokuorrutetta. Aseta kareet uunipellille ja paahda uunissa 5 minuuttia. Lisää tomaatit uunipellille ja paahda toiset 5 minuuttia, tai pidempään jos haluat kypsempää lihaa. Anna lihan vetäytyä foliossa 5 minuuttia.

HUOM! Me käytettiin lihalämpömittaria ja kypsennettiin liha sen mukaan 58-asteiseksi eli mediumiksi, jonka jälkeen annettiin levätä foliossa 5 minsaa. Ja emme suosittele käärimään lihaa sinne folion sisään, ettei kuorrutteet mene ihan rullalle, vaan folio kannattaa pingottaa uunipellin päälle (meillä oli syvä pelti). Ja tomaatit kannattaa lisätä pellille vasta ihan loppuvaiheessa, nimittäin jos niiden antaa olla uunissa 5 minuuttia, niistä tulee ihan mössöä = ei hyvä.

Sekoita kulhossa perunat, pavut ja uunissa paahdetut tomaatit, mausta sitruunamehulla, öljyllä ja suolalla. Aseta tarjolle ihanien karitsan kareiden kanssa. Tarjoa rucolakerman kanssa. Nauti täyteläisen lammasviinin, esimerkiksi australialaisen Koonunga Hillin kanssa.

Siis voi jummi jammi että on hyvää!

Meillä jäi muuten tuota rucolakermaa aika paljon yli, ja syötiin sitä tänään grillatun lohen kanssa. Sopi oikein mainiosti!

Australialainen ruoka Australialainen ruoka

Kookos-mangotortut chili-siirapilla

ohje kirjasta delicious. Home Cooking
taikinaohje ystävältämme Paulilta

Ohjeessa kehotetaan käyttämään joko valmista shortcrust pastrya tai valmistamaan kirjan lopusta löytyvän ohjeen mukaan valmistettua coconut pastrya. Me hokattiin ton kookostaikinan ohje vähän jälkijunassa, joten ehdittiin hälyttää apuun ystävämme Paul, jolta saimme ao. shortcrust pastryn eli vissiin suomeksi murotaikinan ohjeen.

Murotaikina:

250 g vehnäjauhoja (tämä on deseinä n. 3,8)
1/2 tl suolaa
160 g kylmää suolatonta voita kuutioituna (me käytettiin ihan perussuolaista voita)
75 g sokeria (me unohdettiin koko sokeri – voitteko kuvitella? – mikä ei kyllä haitannut yhtään, koska tämä jälkkäri tainnuttaa makeudellaan pahimmankin sokerihiiren!)
1 kananmunankeltuainen
1–2 rkl kylmää vettä

Sekoita jauhot ja suola ja nypi sekaan voi. Nypelehdi taikinaa kunnes se on murumaista. Tässä vaiheessa ohjeen mukaan  joukkoon sekoitetaan sokeri, mutta me siis unohdettiin tämä vaihe ihan tyystin, eikä haitannut yhtään. Lisää munankeltuinen, sekoita, lisää kylmää vettä vähän kerrassaan, sekoita, lisää vielä vettä jos tarvii ja voilà, taikina on valmis! Muotoile siitä kiekko, kääri elmukelmuun ja laita jääkaappiin varttitunniksi.

Jaa taikina niin moneen osaan kuin sinulla on vuokia (meillä oli neljä aika isoa, halkaisijaltaan noin 10 cm, mutta pienempiä torttuja tästä satsista tulee enemmänkin). Kauli taikinat noin puolen sentin paksuisiksi pyörylöiksi ja painele vuokiin reunoja myöten. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Laita vuokiin leivinpaperia ja sen päälle painoksi keittämätöntä riisiä tai herneitä ja paista pohjia 180 asteessa noin 10 minuuttia. Poista riisit ja paprut ja paista vielä 5 minuuttia kunnes pohjat ovat kauniin kullanväriset. Anna jäähtyä. Jos et halua tarjota torttuja suoraan vuoista, irrota pohjat vuoista tässä vaiheessa, kun ne ovat täysin jäähtyneet.

Kookostäyte:

100 g suolatonta voita (me käytettiin normaalisuolaista)
125 ml kookoskermaa
250 g valkosuklaata
2 ruokalusikallista Malibua tai jotain muuta kookosviunasta (joo, tätä varten oli ihan pakko ostaa pullollinen Malibua :D)

Chilisiirappi:

2 punaista chiliä, siemenet poistettuna ja hienonnettuna
110 g sokeria (ohjeessa sanottiin 1/2 cup, eli reilu desi)
1 limetin mehu
375 ml vettä

Lisäksi:

2 tuoretta mangoa (me oltiin ostettu muutama päivä aiemmin tuore mango, joka ei kuitenkaan kypsynyt ajoissa, joten käytettiin pakastemangoa, joka toimi yllättävän hyvin!)

Valmista täyte. Laita voi ja kookoskerma kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä kunnes voi on sulanut. Ota kattila pois liedeltä ja lisää paloiteltu valkosuklaa. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut joukkoon. Lisää Malibu, sekoita, ja kaada seos torttupohjien päälle. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi.

Valmista chilisiirappi. Laita kaikki täytteet kattilaan, lämmitä ja sekoittele kunnes sokeri on sulanut. Anna kiehua pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia, sekoittele välillä. Siirappi on valmista, kun seos on paksuuntunut ja pintaan nousee pieniä kuplia. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä.

Koristele tortut mangoviipaleilla tai -kuutioilla ja pirskottele päälle chilisiirappia. Kylkeen kuppi kahvia niin avot.

Ai helkutti että oli herkkua! Okei, sokeriyliannostus iskee ensimmäisten kahden lusikallisen jälkeen, mutta pakko oli syödä koko torttu loppuun, se oli niin hyväääääää…

Australialainen ruoka kookosmangotorttu2 kookosmangotorttu

Jos joku innostuu kokeilemaan tällaista settiä – mitä suosittelemme lämpimästi – niin tulkaahan toki kertomaan miten onnistui!

{ 14 comments… add one }
  • Anna / Muuttolintu.com 27.6.2016, 01:39

    Nam, tuo karitsa kuulostaa hyvältä! Voisin vaikka kokeillakin. Ja kyllähän tuo menu aika australialaiselta kieltämättä kuulostaa. Meat & 3 veg taitaa olla australialaisista australialaisin ateria. Paahtoleipään nutellalla en sen sijaan oo koskaan törmännyt. Onneksi 🙂 Itselle australialainen ruoka on ennen kaikkea eri kulttuurien sekamelskaa, vaikutteita on saatu paljon etenkin Aasiasta.

    • Cocoa etsimässä 27.6.2016, 13:05

      Paahtoleipä nutellalla taitaa olla sellainen hostelleissa asuvien nuorten reppureissaajien kestoeväs maantieteellisistä rajoista riippumatta :). Me törmättiin omalla kolme kuukautta kestäneellä Australian-turneellamme lähinnä leivitettyyn & uppopaistettuun ruokaan, mikä ehkä johtui siitä, että yritettiin pitää ruokakuluja edes jollain lailla kurissa ja nuo oli niitä edullisempia vaihtoehtoja. Kasvikset oli ihan törkeän hintaisia (ainakin silloin vuonna 2012), joten ”3 veg” oli kyllä ihan ylellisyyttä. Aasia-vaikutteet on kyllä Ausseissa vahvat ja se on hyvä se!

  • Muuten erittäin jees, mutta ei musta ehkä olisi tuohon mansikkagazpachoon. :—-D Kuulostaa liian oudolta, ja toisaalta olen niin suuri mansikkafani, etten halua sekoittaa niiden ihanaa makua kuin korkeintaan kermavaahtoon. <3

    Mutta joo, mun suosikkisana tässä postauksessa oli "nypelehdi" :—D !

    • Cocoa etsimässä 22.7.2016, 11:05

      Toi soppa oli oikeesti tosi hyvä, eikä edes yhtään outo vaikka siltä ehkä kuulostaakin! Kokeile nyt! 🙂

      (Tsihihi, musta on ihanaa kirjoittaa omaan mediaan, jossa saa käyttää itse keksimiään sanoja :D. -Arna)

  • Maarit Johanna 27.6.2016, 19:55

    Mie en ole koskaan oikein päässyt kärryille siitä mitä on oikeasti australialainen ruoka! Toki bbq-elementit on varmasti arkiruuassa paljon läsnä. Tämä selevensi ihan mukavasti ja vitsi tuo karitsan kare näyttää ihan järjettömän hyvältä. Nuo torttuastiat on myös suloisia. Vois kyllä käydä hankkimassa ja tehdä kesäisen aussi-illallisen. Kiitos vinkeistä! Hauska nähdä asiaan kuuluvia ruokaohjeita joskus matkablogeissakin 🙂

    • Cocoa etsimässä 22.7.2016, 11:07

      Sama täällä, meille ei edes kolmessa kuukaudessa oikein valjennut australialaisen ruuan ydin. Mutta tätä se ainakin on, varmasti myös jotain muuta. Ja sen huomasimme kyllä matkalla, että aasialaisvaikutteet ovat voimakkaat, mikä kelpaa kyllä meille :).

      Kiva kuulla, että ruokaohjeet kelpaavat. Meillä on ruoka-aiheisia matkailuun liittyviä postauksia kovastikin suunnitteilla, kun vaan ehtisi toteuttaa :).

  • Tanja/Levoton Matkailija 28.6.2016, 09:46

    Vaikka oon Australiassa kaksi kertaa käynyt, niin australialaista ruokaa on vaikea kuvailla. Mulla tulee heti ensimmäisenä mieleen TimTamit ja Vegemite 😀
    Mansikkakeitto kuulostaa aika jännältä, sitä voisi joskus vaikka kokeilla.

    • Cocoa etsimässä 22.7.2016, 11:10

      Joo, TimTamit tuntuivat olevan kovassa huudossa, mutta me ei taidettu niitä edes maistaa, kun ei olla niin makean perään eikä varsinkaan keksien. Vegemiteä on kyllä maistettu ja se on… aika erikoista.

      Kokeile ihmeessä mansikkakeittoa, se on ihan sikahyvää! Vai joko kokeilit?

  • Pirkko / Meriharakka 30.6.2016, 09:24

    Vähemmän ruokafanina tämä kuullosti ihan Australialta tuon ensimmäisen kappaleen perusteella, jossa listasit niitä ensimmäiseksi mieleesi tulevia ruokamuistoja. Reseptit olivatkin sitten jo vieraampaa Australian vierailujamme muistellen 🙂
    Lähinnä minulle on jäänyt mieleen nuo muutamat erikoisuudet, kenguru ja krokotiili ja se, että annokset ovat isoja kuten USA:ssakin.

    • Cocoa etsimässä 22.7.2016, 11:12

      Taitaa olla Australiassa sama homma kuin muuallakin, että turisteille tarjottava ruoka on ihan jotain muuta kuin mitä paikalliset syövät. Kyllä meidänkin tuli maistettua nuo paikalliset erikoisuudet, mutta ehkä nämä tällaiset ateriat on lähempänä sitä ”aitoa” australialaista keittiötä. Ja kyllä, annokset olivat isoja!

  • Meidän matkassa / Monna 30.6.2016, 23:16

    Ooh nam nam nam! Kuulostaa törkeen hyvältä ja mikä vielä parempaa, veisi takaisin Australiaan<3

    • Cocoa etsimässä 22.7.2016, 11:13

      Oli törkeen hyvää!

  • Mulla tulee australialaisesta ruuasta ensimmäisenä mieleen kengurunliha. Sitten lystikkään nimiset suklaapatukat (vai oliko ne jäätelöjä). Kolmanneksi Australian rajalla -ohjelma, josta selvisi ettei ruokaa saa viedä maahan ilman lupaa. Näillä ei maan antimista keittokirjaa raapustettaisi 😀 Tän postauksen perusteella voisin kyllä tehdä vaikka ruokamatkan Australiaan. Tai teidän luo! Varsinkin kookokseen oon ihan hulluna, joten tota kookos-mangotorttua voisin kuvitella heikkona hetkenä kokeilevani. Nyt vähän harmittaa, että tässä samalla kokkailen tonnikalapihvejä. Ei enää niin houkuttele…

    • Cocoa etsimässä 22.7.2016, 11:17

      Kyllä mekin kengurua maistettiin, mutta eipä se taida olla aussien itsensä jokapäiväistä apetta kuitenkaan… Vai onko? Kenguruita on siellä kuulemma ihan riesaksi asti, joten ehkä niitä syödäänkin ihan säännöllisesti.

      Australia olisi erinomainen ruokamatkakohde, mutta ei budjettimatkaajalle :). Me seurataan Facebookissa Australia.com-sivua ja siellä aina välillä postataan sellaisia ”What Australia ate this week” -juttuja, jotka kyllä herauttaa veden kielelle ;).

Leave a Comment