≡ Menu

Menovinkki Helsinkiin: Taidenäyttely + hyvää ruokaa = Ateneum-Taidemenu

Ateneum Taidemenu

Kaupallinen yhteistyö: HOK-Elanto

Lapsiperheessä arkipäivät tuppaavat olemaan aikamoista härdelliä – aikataulujen ja harrastusten ja kotitöiden ja kauppareissujen rytmittämää palapeliä – joten viikonloppuisin on kiva viettää yhteistä, kiireetöntä aikaa perheen kanssa. Me ollaan otettu tavaksi, että sunnuntaisin lähdetään koko porukalla ulos ja tehdään jotain kivaa. Aika usein ollaan käyty esimerkiksi museossa tai näyttelyssä ja piipahdettu sen jälkeen syömään tai kahville.

Viime sunnuntaina testattiin Ateneum-taidemenu, eli käytiin tutustumassa juuri avattuun František Kupkan näyttelyyn Ateneumissa ja nautittiin sen päälle runsas menu ravintola Casa Largossa. Oiva ohjelma perhesunnuntaihin!

František Kupkan monipuolinen näyttely Ateneumissa

František Kupka (1871–1957) oli tsekkiläinen taidemaalari, joka tunnetaan abstraktin taiteen pioneerina.

Ateneumissa on esillä kymmenen salillista Kupkan teoksia eri aikakausilta. Me tiedettiin kyllä ennakkoon, Ylen ja Hesarin Kupka-artikkelit luettuamme, että Kupka oli monipuolinen ja tuottelias taitelija, mutta näyttelyn monipuolisuus pääsi silti yllättämään! On pilapiirroksia ja yhteiskunnallisia kuvituksia, on muotokuvaa ja maisemaa, on esittäviä ja abstrakteja elementtejä yhdisteleviä teoksia, värikylläisiä ei-esittäviä maalauksia, masinismia eli erilaisten koneiden inspiroimia töitä sekä geometrisia muotoja. Kupkan uran alkuvaiheessa teokset olivat esittävämpiä, keskivaiheessa abstrakteja ja loppuvaiheessa pelkistettyjä. Aikamoinen elämäntyö, pakko tunnustaa.

Kupka on myös hahmona kiinnostava, sillä hän ei istu mielikuvaan boheemista taiteilijanrentusta. Kupka noudatti terveellisiä elämäntapoja eikä käyttänyt päihteitä ja hänellä oli onnellinen, tasapainoinen parisuhde. Ja opiskeluaikoina hän harrasti spiritismiä ja elätti itsensä meediona. Aikamoista!

Meidän aikuisten suosikeiksi nousivat 1900-luvun alkuvuosikymmenien kaudet: värikkäät muotokuvat, runsailla väreillä iloittelevat ja musiikista innoituksensa ammentaneet abstraktit maalaukset sekä moderni kone-estetiikka. Näyttely oli siinä määrin mielenkiintoinen, että aiomme käydä vielä toisenkin kerran.

Friidukin löysi näyttelystä omat suosikkinsa. Isot salit kutsuivat vasta kävelemään oppinutta taaperoa tepastelemaan vauhdilla ympäriinsä, ja myös lattioiden pitkät ja suorat ilmanvaihtoritilät jaksoivat herättää lapsen kiinnostuksen sali toisensa jälkeen. Avajaisviikonloppuna näyttelyssä oli ihan kiitettävästi porukkaa, mutta jaloissa pyörivä taapero ei onneksi tuntunut häiritsevän näyttelyväkeä. Päinvastoin – monet ihastelivat söpöä taaperoa ja juttelivat hänelle mukavia.

Ateneum3 Ateneum2 Ateneum4 Ateneum5 Ateneum1

Kupkan inspiroima menu Casa Largossa

Viihdyimme näyttelyssä lähes pari tuntia ja siirryimme sitten sulattelemaan kulttuuriähkyä parin korttelin päähän ravintola Casa Largoon.

Casa Largo on espanjalainen ravintola, jonka taidemenu on Kupkan kotimaan inspiroima yhdistelmä espanjalaisia ja tsekkiläisiä raaka-aineita ja makuja. Annokset ovat runsaita ja tuhteja ja niiden valmistuksessa on käytetty varsin kekseliäällä tavalla molempien maiden ruokaperinteitä. Esimeriksi alkukeitto on tsekkiläiseen tapaan tuhti, mutta raaka-aineina on käytetty serranokinkkua ja chorizoa. Ja annoskoko on sen verran pieni, että tilaa jää herkullisesta rapeasta leivästä huolimatta myös pääruualle. Toisena alkuruokana maistoimme punaviinissä tiristettyjä ja pekonilla ryyditettyjä etanoita – superhyvää!

Yhdessä kolmesta pääruokavaihtoehdosta pääraaka-aineena on tsekkiläisessä keittiössä runsaasti käytettävä possu, mutta sen lähteeksi oli valikoitunut espanjalainen Iberico-porsaan secreto, mehevä ja herkullinen liha. Visuaalisesti Kupkan taiteesta muistutti eniten pääruokalistan lohiannos, jonka lisukkeena tarjottu chilillä ja sahramilla maustettu porkkanapyree oli varsinainen väriläiskä.

Vaikka sekä alku- että pääruoka-annokset olivat varsin tuhtia kamaa, meillä molemmilla oli jälkkärimahassa vielä tilaa manchego-juustokakulle – ihan liian hyvältä kuulosti se. Ja hyvä se olikin!

Friidulle ei tällä kertaa maistunut taidemenu, vaan hän tilasi aikuisten tapaslistalta perunamunakasta ja kikhernepyöryköitä, jotka katosivat parempiin suihin alta aikayksikön – viimeistä murua myöten. Kiitokset muuten Casa Largoon lapsen hyvästä huomioinnista. Tytölle tuotiin oma vesilasi ja pilli sekä oikeat aterimet, joiden käytössä vanhemmat tosin hieman avustivat. Viereisessä pöydässäkin pienin ruokalija pistettiin merkille: ”Ei taida olla ensimmäistä kertaa ravintolassa tämä tyttö.” Säännöllinen harjoittelu on siis tuottanut tulosta!

CasaLargo_Kupka

Ruokaa odotellessa käytiin läpi taidenäyttelyn antia.

CasaLargo_etanat2

Punaviinissä tiristettyjä etanoita ja pekonia

CasaLargo_iberico_secreto

Iberico secretoa valkosipuliaperunapedillä, paistettuja herkkusieniä ja maustevoita

CasaLargo_lohi1

Dijonhunnutettua lohta, chilillä ja sahramilla maustettua porkkanapyrettä

CasaLargo_selfie CasaLargo_juustokakku

Manchego-juustokakkua ja pistaasi-vadelmatomua

Ateneum-Taidemenu HOK-Elannon ravintoloissa 19.5. asti

Ateneum-Taidemenu on on tarjolla seuraavissa HOK-Elannon ravintoloissa 19.5. asti: BBQ House, Belge, Casa Largo, Italo, Kaarna, Kappeli, La Famiglia, Salve ja Vltava. Menu maksaa S-etukortilla 35 € (norm. 42 €) paria poikkeusta lukuunottamatta (Salve hitusen edullisempi ja Kappeli hitusen kalliimpi) ja se sisältää alku- ja pääruuan sekä pääsylipun Ateneumin taidemuseoon.

Todella kiva konsepti! Mikäs sen parempaa sunnuntaitekemistä perheen kanssa kuin käydä nauttimasta kulttuurista ja syödä hyvin. Tämä hupi ei myöskään kukkaroa pahemmin rasita.

Kehitysideana HOK-Elannon suuntaan voisi heittää, että olisi kiva jos Taidemenun voisi ostaa myös Ateneumista. Ainakin meidän mielestä taidenäyttelyssä kuuluu käydä ensin ja syömässä vasta sitten, jotta juuri koetusta taide-elämyksestä voidaan keskustella yhteisen aterian äärellä. Nytkin se on mahdollista, mutta Ateneumin pääsyliput pitää hakea ravintolasta ennen näyttelyyn menoa, mikä aiheuttaa yhden ylimääräisen koukkauksen päivän ohjelmaan.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment