[Arna]
Katsoitko jo edellisen postauksen upeat kuvat Ahvenanmaan talvimaisemista ja ihastuit? Hyvä! Tässä muutama vinkki aktiviteetteihin ja herkutteluun tulevalle reissullesi – oli se sitten kesällä tai talvella.
Yoga Huset So Ham
Torggatan 20, Maarianhamina| yogahuset.ax
Yoga Huset on juuri sellainen joogasali, joista tykkään kuin hullu puurosta! Vaalea, avara tila, jossa vallitsee rauhallinen ja seesteinen tunnelma. Kauniit yksityiskohdat, kynttilät, itämainen musiikki ja eteeriset tuoksut saavat mieleni ja kehoni rauhoittumaan heti kun astun ovesta sisään. Minulle ei ole yhdentekevää millaisessa ympäristössä harrastan, ja erityisesti joogassa ympäröivällä tilalla on valtava merkitys oikeanlaisen tunnelman luojana. Toinen puoli kokemuksesta muodostuu ohjaajan ammattitaidosta sekä siitä, mitä joogamatolla tapahtuu. Lempijoogalajejani ovat yin ja restorative, joista jälkimmäisestä pääsimme nauttimaan Yoga Husetissa. Oli sanalla sanoen ihanaa!
Yoga Huset toivottaa tervetulleeksi myös satunnaiset matkailijat, mutta paikka tunnille kannattaa varata etukäteen. Suosittelen lämpimästi, vaikkapa päivän aktiviteettien ja illallisen väliseksi rauhoittumishetkeksi.
Bagarstugan Café & Vin
Ekonomiegatan 2, Maarianhamina | bagarstugan.ax
Tämä viehättävä kahvila-ravintola on myös paikallisten suosikki! Tarjolla on lounasta, pientä suolaista ja leivonnaisia. Itse söin herkullisen annoksen bouillabaisse-henkistä kala-äyriäiskeittoa ja jälkkäriksi herkullisen laskiaispullan – mantelimassalla tottakai! Totta puhuakseni minulla ei ole tiukkaa kantaa tähän tunteita kuumentavaan hillo-mantelimassakeskusteluun (molemmat käy!), mutta tulinpa jutelleeksi aiheesta ruotsalaisen ja ahvenanmaalaisen kollegan kanssa, joista kumpikaan ei ollut kuullutkaan laskiaispullasta hillolla…
Dino’s Bar & Grill
Strandgatan 12 | dinosbar.com
Viihtyisä ruokaravintola ja illanviettopaikka Maarianhaminan keskustassa tunnelmallisessa puutalossa. Alakerrassa on ruokapuoli ja yläkerrassa rokkibaari, jossa järjestetään myös live-keikkoja.
Alkuruuaksi nauttimani sienikeitto (sienikeittoa ja viskigraavattu tartarpihvi, cheddarjuustolastu) oli suussasulavan herkullista, niin hyvää että seurueemme singaporelaisvahvistus Charlene tilasi niitä kaksin kappalein! Pääruuaksi valitsin klassikon eli härän sisäfilepihvin pippurikastikkeella, joka tarjottiin pinaatti-saksanpähkinäsalaatin ja ranskalaisten perunoiden kera. Annos oli herkullinen, mutta niin valtava, että lisukkeista jäi osa syömättä, sillä tilaa oli jätettävä myös jälkkärille. Tilasimme vierustoverini Lotan kanssa jaettavaksi brownien (brownie-leivos, espressotryffeliä, merisuolaa ja pekaanipähkinäjäätelöä), joka oli taivaallista, mutta josta pari suupalaa riitti tyydyttämään makeannälän.
Täällä(kin) sai muuten palvelua suomeksi, ihan tarjoilijan aloitteesta, vaikka pyrin itse puhumaan ruotsia tai sitten englantia muiden ryhmäläistemme peesissä. Kokemukseni Ahvenanmaalla oli muutenkin se, että kaikkialla palveltiin oikein mielellään myös suomeksi, vaikka olin kuullut ihan päinvastaista.
Ahvenanmaan Merenkulkumuseo
Hamngatan 2 | sjofartsmuseum.ax
Ahvenanmaan merenkäynnin historiaan pureutuva museo valittiin Suomen parhaaksi museoksi vuonna 2016. Meillä ei ollut kovin paljon aikaa museoon tutustumiseen, mutta pintaraapaisulla museo totta tosiaan vaikutti kiinnostavalta sekä aikuisille että perheen pienimmille. Museossa pääsi mm. tutustumaan kapteenin hyttiin, kiipeämään purjelaivan mastoon sekä lastaamaan rahtilaivaa. Rakastan interaktiivisia museoita, joissa historialliset tarinat heräävät eloon, ja Ahvenanmaan Merenkulkumuseo oli totta tosiaan tällainen. Seuraavalla reissulla aion antaa museolle enemmän aikaa sekä vierailla myös alkuperäisessä kunnossa säilyneellä S/V Pommern -purjealuksella, joka oli tähän aikaan vuodesta suljettuna.
Knoppitieto: Maailmassa on jäljellä enää kaksi aitoa merirosvolippua, joista toinen löytyy Ahvenanmaan Merenkulkumuseosta! Aika kova juttu!
Pub Stallhagen
Getavägen 196, Godby | stallhagen.com
Yhdenkään (käsityöläis)oluen ystävän ei pidä jättää tätä paikkaa väliin Ahviksen-reissulla! Pieni pubimainen ravintolasali on tunnelmaltaan rento ja sen seinänkokoisesta ikkunasta voi seurata kokkien työskentelyä keittiön puolella. Ruoka on herkullista ja ne oluet – ne vasta hyviä ovatkin! Omia suosikkejani olivat näin talvisaikaan Dark Honey ja Baltic Porter, kesällä taas suosisin vaaleampaa Hunajaolutta ja Hefeweizen-vehnäolutta. Paikan vetonaula on muinaisolut eli Historic Beer 1843, joka on aito kopio maailman vanhimmasta säilyneestä oluesta. Muistatteko kun vuonna 2010 Ahvenanmaan saaristosta löytyi laivanhylky ja sen uumenista olutpulloja ja sampanjaa?No, Pub Stallhagenin omistaja Christian Ekström oli yksi löydön tehneistä sukeltajista, ja huolellisen tuotekehittelyn tuloksena hylkyoluen rekonstruktio päätyi Stallhagenin valikoimaan.
Ravintolassa ei muuten ole ruokalistaa, vaan tarjolla on päivän raaka-aineiden mukaan liha-, kala- tai kasvisannos. Pubin tiluksilla järjestetään myös konsertteja, teatteriesityksiä ja tapahtumia. Tammikuisella vierailulla kuulimme myös, että suunnitteilla (tai ehkä jo saatavilla?) on maatilamajoitusta, jonka kustannuksia on mahdollista pienentää osallistumalla työntekoon. Tätä haluaisimme kokeilla tulevana kesänä!
* Matka Ahvenanmaalle oli osa Nordic Bloggers’ Experience -kampanjaa, jossa olin mukana tammikuussa 2017 suomalaisena isäntäbloggaajana kansainvälisille bloggaajille.
Eipä ollut yhtään tuttua kohdetta listallasi eli nämäkin on hyvä tietää seuraavaa Ahvenanmaan-reissuani varten. Me käytiin Pommernilla, muttei tuolla museossa ja myös se vaikuttaa todellakin käymisen arvoiselta.
Kiva että tuli uusia vinkkejä 🙂
Ensi kesänä olisi tarkoitus vierailla ihan ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalla. Tästä sain hyviä ideoita visiittiimme. Olisiko sinulla vinkata jotain muuta must see-juttua tavallaan vielä tiskin alta? 🙂
Tässä tuli jo vinkattua kaikki, mutta kannattaa googlata ”Ahvenanmaa matkablogi” niin löytyy varmasti lisää vinkkejä. Muistan useammankin matkabloggaajan kirjoittaneet Ahvenanmaasta viime aikoina.
Milloinkohan sitä ehtisi käymään Ahvenanmaalla. Se tuntuu olevan liian lähellä. Tosi kivoja vinkkejä. Joogaa, olutta ja hyvää ruokaa. Toimii aina 😉
Sepä se, itselläkin kesti aika monta vuotta (vuosikymmentä) ennen kuin tuli käytyä ekan kerran…
On tullut käytyä Ahvenanmaalla muutama kesä sitten. Muutamassa ravintolassa käytiin ja hienoja paikkoja kaikki. Mieleen jäi ahvenanmaalainen pannari, joka olikin ihan hyvää. Liian maukkaan näköisiä kuvia.
Ahvenanmaalainen pannari on pannareiden kuningas, niin hyvää!
Ah, Ahvenanmaa! Toiveissa olisi päästä tänä kesänä sinne asti. Ihanan oloisia ruokavinkkejä. ^_^
Sama, tarkoitus mennä kesällä siis. On varmaan aika erilainen tunnelma kesällä kuin talvella.
Ahvenanmaa on niin ihana <3 Rakastuttiin siihen viime kesänä ja takaisin on päästävä!
http://www.andalusianauringossa.com/search?q=ahvenanmaa
Niinpä!
En ole koskaan maistanut laskiaispullaa mantelimassalla, eikä se kyllä houkuttelekaan. Onko se samaa/samanlaista kuin marsipaani? Tanskassa laitetaan marsipaania kakkujen väliin ja se kyllä pilaa koko kakun… Pub Stallhagenin maatilamajoitus kuulostaa mahtavalta! Sen minäkin haluaisin testata 🙂
Mitä, ei laskiaispullaa mantelimassalla? Mulle maistuu periaatteessa kaikki laskiaispullaversiot, mutta mantelimassa on ehkä aidoin/paras. Kai se on vähän samantapaista kuin marsipaani, mutta ei mun mielestä ihan sama maku.
Tajusin etten oo ikinä käynyt Ahvenanmaalla 😀 Ehkä otan vinkeistä vaarin 😉
Aika monta vuotta siinä itselläkin kesti 🙂
Enpä ole vieläkään ehtinyt Ahvenanmaalle asti! Sitten kun sinne löydän, niin tässä on hyviä vinkkejä sille reissulle. On niin hankalaa (ainakin lasten kanssa) täältä Helsingistä päästä sinne, kun aamuyöllä on nousu laivasta. Pitäisi vissiin mennä ensin Turkuun, mutta eihän sekään nyt liian kaukana ole.
Merirosvolippu on kyllä hauska knoppitieto!
Myös Tukholman suunnasta olisi kai inhimillisempi aika nousta maihin. Itseä hirvitti se kello neljän herätys, mutta hyvin se meni, ja hotellille päästyä sai vielä ihan hyvin unen päästä kiinni.
Tuo Merenkulkumuseo on siis yli muiden, sillä se esiintyy paitsi Sinun listallasi, myös meidän listallamme 🙂
http://meriharakka.net/2016/07/19/ahvenanmaa-parhaat-10-kohdetta-onnellisten-saarella/
Varma vinkki siis 🙂
Mua on jo pidempään kiinnostanut Ahvenanmaa syksyllä, mutta näköjään se voisi olla kiva myös talvella. Enää tarttis löytää tästä talvisirkuksesta joku rako käydä siellä 🙂 Kiitos vinkeistä!
Joo, syksyllä Ahvenanmaa olisi muuten varmasti upea! Ehkä sitä ehtii käydä vaikka kaikkina vuodenaikoina, tänä vuonna on kesän vuoro :).
Oho. Ihka oikea merirosvolippu! No en olisi uskonut, että niitä on vain kaksi ja että toinen olisi Ahvenanmaalla. Ehdottomasti pitää käydä katsomassa! Näyttää hyvin säilyneeltäkin.
Ahvenanmaa on harmillisesti vielä näkemättä, mutta kiinnostaisi todella paljon. Joka talvi mietin, että ”kesällä sitten”. Toisaalta miksei sinne voisi talvellakin mennä. Aina sitä kuvittelee, että Suomessa (tai yleensäkin Pohjoismaissa) on Lapin ulkopuolella nähtävää vain kesällä. :-p
Merirosvolipputieto oli kyllä yllättävää ja kiinnostavaa. Väri siitä lipusta oli haalistunut (on alunperin ollut musta), mutta muuten on säilynyt ihan hyvin.
Suomen saaristo on kesällä vain niin upea, että on aivan luonnollista miettiä kesämatkaa. Talvella aktiviteetit on vähän harvemmassa, etenkin jos ei erityisemmin harrasta talviurheilua (kuten me), mutta Maarianhaminaan voi hyvin tehdä kaupunkimatkan, ja käydä samalla ihailemassa ympäröivää luontoa.
Oi kiitos tästä yhteenvedosta! Kesäinen/syksyinen Ahvenanmaareissu kolkuttelee takaraivossa ja tässä totisesti paljon kokeilemisen arvoisia paikkoja. Viehättävä ajatus tuosta maatilamatkailusta ja osallistumisesta ravintolan/majoituspaikan töihin 🙂
Kiva, että tästä oli iloa! Mekin mietitään tuota maatilamatkailuvaihtoehtoa ensi kesälle. Voisi olla kiinnostava ja vähän erilainen elämys.
Todella kiinnostavia vinkkejä! Etenkin ruokajutut on aina lähellä sydäntä. Olemme jo monta kesää jutelleet Ahvenanmaan -reissusta, mutta aina se on jäänyt. Itse olen tainnut kierrellä Ahvenanmaalla viimeksi noin 40 vuotta sitten eli olisikin jo aika lähteä uudelleen.
Kiitos kommentista! Ehkä se olisi tosiaan aika käydä uudelleen, moni asia on saattanut muuttua ”muutamassa” vuodessa 🙂
PS. Pahoittelut vastauksen viivästymisestä.
Olin toissa kesänä Ahvenanmaalla työreissulla ja onneksi jäi myös omaa aikaa. Vuokrattiin fillarit ja pyöräiltiin ympäriinsä. Kiva reissu! Dinos kuulostaa tutulta, oltaiskohan mekin käyty siellä..
Pyöräily ja Ahvenanmaa kuuluu kyllä yhteen! Pyöräilyssä on sopiva vauhti maisemien ihailemiseen, ja pyörän kanssa on myös helppo pysähtyä jos matkan varrelta löytyy jotain kiinnostavaa.
PS. Pahoittelut vastauksen viivästymisestä.
Ihan mahtava idea tuo maatilamajoitus, jossa voi pienentää kustannuksia työnteolla! Rakastan farmihommia muutenkin, mutta tuossa tuskin täytyisi silti koko päiväksi sitoutua duuniin toisin kuin wwooffauksessa tms. vaan aikaa jäisi muullekin, kuten syömiselle. 🙂 Ja jooga <3 Vitsi, koskahan saisi aikaiseksi reissun Ahvenanmaalle?
Täytyy selvittää tuota maatilamajoitusta tarkemmin ensi kesää silmällä pitäen, mutta en usko, että työtä on tiedossa koko päiväksi. Muutenhan se ei olisi lomaa ollenkaan :).
PS. Pahoittelut vastauksen viivästymisestä.
Jooga ei nappaa, mutta aito merirosvolippu kylläkin!
Mistä ne muuten tietää, että se on aito?
Enpä osaa tuohon vastata, mutta tutkijoilla lienee omat menetelmänsä :).
PS. Pahoittelut vastauksen viivästymisestä.
Siitä on ihan hirmu kauan. Kun oltiin viimeksi Ahvenanmaalla. Syötiin jossain satunnaisessa ravintolassa ikimuistoisen hyvää kasvisruokaa. Siihen aikaan se ei ihan itsestäänselvyys ollut, että edes saa jotain kasvisruokaa ja että se on myös hyvää.
Ahvenanmaalla/Maarianhaminassa on ymmärtääkseni aika pätevä ruokaskene, ehkä se on ollut siellä jo kauan. Hyvä kasvisruoka tuntuu vieläkin olevan kiven alla, etenkin suurimpien kaupunkien ulkopuolella, mutta eiköhän tilanne parane koko ajan.
PS. Pahoittelut vastauksen viivästymisestä.
Ensin alkuun ajattelin, että kiertelen kyllä ihan eri paikat seuraavalla Ahvenanmaan reissulla. Mutta loput kolme oli sitten jo sellaisia, että teki mieli lähteä heti Ahvenanmaalle. Merenkulkumuseo on tuttu, mutta en muistanutkaan tuollaista merirosvolipputarinaa sieltä. Ahvenmaa ehkäpä kohteena ensi kesänä, mene ja tiedä 🙂
Ai ei maistu jooga? 🙂 Ahvenanmaa tuntuu kyllä kivan monipuoliselta kohteelta, vaikka ei ehkä ensi alkuun siltä tuntuisi. Meillä on kova yritys päästä uudelle Ahvenanmaan-matkalle jo heti ensi kesänä. Pitääkin laittaa suunnitelmat heti tulille…
PS. Pahoittelut vastauksen viivästymisestä.
Tuttuja juttuja, Ahvenanmaalla kun asun. Ei ihme jos ei ruotsalainen ollut kuullut hillollisesta laskiaispullasta. Heille koko laskiaispulla (fastlagsbulle) on vieras nimi. He kutsuvat laskiaispullaa nimellä ”semla”, mikä taas suomeksi on sämpylä.
Me puhuttiin muistaakseni fastlagsbullesta ja semlasta sekaisin. Mutta ruotsalainen ei ilmeisesti tunne kumpaakaan hilloversiona?
Unohdin ”mainostaa”blogiani MEIDÄN MÖKKI JA KAUPUNKIKOTI http://frakenvik.blogspot.fi jossa paljon kuvia ja vinkkejä matkailijalle.
Kiitos vinkistä, täytyy käydä tutustumassa!